Преговорите за постигане на примирие между Русия и Украйна са

...
Преговорите за постигане на примирие между Русия и Украйна са
Коментари Харесай

Преговорите за примирие между Русия и Украйна са продължили около час и половина

Преговорите за реализиране на помирение сред Русия и Украйна са траяли към час и половина посредством видеоконферентна връзка, заяви член на украинската делегация. По думите му работните групи ще продължат диалозите през целия ден. Според Кремъл украинските представители употребяват паузите в хода на договарянията, с цел да се прегрупират.

" Всяко прекъсване на договарянията се употребява от националистическите елементи за прегрупиране и за продължение на офанзивите против съветските военни “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той акцентира, че " това се е случвало неведнъж и затова усложнява процеса ". В същото време украинският договарящ Давид Арахамия твърди, че диалозите не престават през целия ден. Олексей Арестович, консултант на украинския президент, означи, че съветските сили съвсем са изгубили опцията да нападат по всички точки на спора.

За първи път се появиха известия за ракетен обстрел против покрайнини на Одеса. Тази заран е ударена жилищна постройка. Няма жертви. Избухнал е пожар.

Ситуацията в стратегически значимия град на Азовско море Мариупол, който е под съветска блокада, остава комплицирана. Руските въоръжени сили оповестиха, че в окупираното украинско пристанище Бердянск е дебаркирал огромен десантен транспортен съд, който може да транспортира до 20 танка или 40 бронетранспортьора.

Лидерът на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин съобщи, че градът не може да бъде високомерен в границите на дни или даже седмици. По-рано през днешния ден президентът Зеленски отхвърли апела на Русия украинските сили в Мариупол да се предадат и на собствен ред прикани Москва да отвори филантропични коридори в обсадения град.

Европейски Съюз окачестви съветската блокада на Мариупол като " солидно военно закононарушение ".

В началото на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел съобщи, че безразборните бомбардировки опустошават града и убиват почтени цивилни.

При нов съветски обстрел в Киев и мощна детонация в търговски център са починали минимум осем души, заяви кметът на столицата Виталий Кличко, който разгласи, че още веднъж се вкарва полицейски час до сряда сутринта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР