Преговорите между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България стигнаха

...
Преговорите между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България стигнаха
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ намериха допирни точки и по Бюджет 2023, но спорят кой да го внесе

Преговорите сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " стигнаха до кардинално единодушие за Бюджет 2023, само че двете обединения се разминават по главния въпрос - кой ще внесе плана в 49 Народно заседание.

Предложението за държавен бюджет може да пристигна единствено от Министерски съвет, а не от народните представители.

Служебното държавно управление разгласи още преди месец, че приготвя собствен план и е в подготвеност да го внесе до май 2023, в случай че не бъде излъчен различен постоянен кабинет.

" Бюджет би трябвало да бъде импортиран от постоянно държавно управление, защото останалите разновидности биха били спешни благоприятни условия, които не биха били добре за развиване на страната ", сподели Деница Сачева след срещата с екипа на ПП-ДБ.

Позицията ѝ обаче се размина с тази на Асен Василев.

" Максимално бързо би трябвало да се внесе бюджет. Ако се стигне доникъде на юни без бюджет, това ще докара до обилни компликации за институциите в страната. За да може да се одобри бюджет, той би трябвало да стартира да се преглежда до 1-2 седмици, защото лишава най-малко пет парламентарни седмици ", сподели някогашният министър на финансите.

Той прикани кабинетът на Гълъб Донев да не се бави с проектобюджета, тъй като " няма техническо време да го внесе който и да е различен ".

Томислав Дончев от ГЕРБ обаче още веднъж сложи преди всичко договарянето на постоянно ръководство пред държавните финанси за годината.

Двете обединения въпреки всичко имат единодушие по няколко съществени параметри:
Няма да има увеличение на данъцитеБюджетният недостиг ще остане до 3%Членството в Еврозоната е общ приоритет " Оптимизиране " на финансовите разноски, които в последните две години бяха понижени Индексиране на пенсиите по швейцарското предписание и поддържане на учителските заплати на 125% от междинната заплата за страната. Увеличение на заплатите в бюджетните браншове, които до момента не са получавали такова.
Договарянето на останалите елементи по новия бюджет ще продължи след диалози и с специалисти от Министерството на финансите, които би трябвало да дадат " точни планове, с цел да формулираме по-конкретните решения, които ще предложим ", сподели Деница Сачева.

" Хубавото е, че Министерството на финансите ревизира своята прогноза и новите планове се вършат при 184 милиарда лева Брутният вътрешен продукт, което разрешава доста по-нормална политика ", разяснява Асен Василев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР