Предвижда се закупуването на 20 нови влака, които да обслужват

...
Предвижда се закупуването на 20 нови влака, които да обслужват
Коментари Харесай

Планират закупуването на 20 нови влака за Северна България

Предвижда се закупуването на 20 нови влака, които да обслужват Северна България . Целенасочените вложения в Северна България и обвързването им с осъществените към този момент планове ще подкрепят превъзмогването на несъответствието в транспортните мрежи .

Това съобщи транспортният министър Росен Желязков по време на онлайн полемика на Третия дирек от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, оповестиха от Министерството на превоза.

Дискусията бе проведена от заместител министър-председателя Томислав Дончев. В нея участваха генералният шеф на Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура " Красимир Папукчийски , ректорът на ВТУ " Тодор Каблешков " проф. доктор Даниела Тодорова , ръководителят на Българска асоциация на кабелните и информационните оператори Галя Маринова и други

Проекти за цифрова и транспортна съгласуваност на стойност близо 1,8 милиарда лв. показа министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

Министър Желязков показа още план за рационализация на тягови подстанции и създаване на система за телеуправление и телесигнализация , с общ запас от 273 млн. лв.. " Изпълнението на тези действия, ще повлияе директно върху сигурността и качеството на железопътните услуги в Северна България, където са ситуирани множеството обекти, в обсега на плана ", изясни Желязков.

В рамките на полемиката министър Желязков очерта задачите и дилемите пред секторите " Транспорт " и " Информационни технологии ".

" Заложили сме синергия сред плановете в цифрова и транспортна съгласуваност, която ще способства доста ясно и изрично за промените в бранша . Това е един от главните въпроси - освен реализацията на планове, а и тяхната методичност ", съобщи той.

Министър Желязков заяви, че дейностите по цифровата съгласуваност са в пет посоки. Първата е обезпечаване на високоскоростна мобилна съгласуваност по основни транспортни коридори от Трансевропейската мрежа - автомагистралите " Тракия ", " Хемус ", " Струма ", както и връзките с Румъния и Турция.

Другите области са възстановяване на интернет покритието в едва обитаеми и селски региони, развиване на държавната опорна мрежа, потребление на зелени технологии и стимулиране на потреблениет о. За цифрова съгласуваност са планувани 805 млн. лева, с интервал за осъществяване до 2025 година , посочи министърът.

Росен Желязков напомни, че от 2 години насам, главният фокус на цифровата промяна е обвързван с промени и стимулиране на по-целенасочени вложения с висока степен на успеваемост и резултатност. Той напомни, че приемането на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, измененията в Закона за устройство на територията и намаляването с до 50 % на таксите за използването на радиочестотния набор , са голямо поощрение във връзка с разгръщането на високоскоростни мобилни мрежи.

Относно транспортната съгласуваност министърът уточни, че главната цел е понижаване на въглеродния отпечатък посредством вложения в рационализация и цифровизация на жп бранша . " Предвиждаме рационализация на системите за сигурност и енергийна успеваемост по няколко жп посоки, включително София-Мездра, Мездра-Горна Оряховица, Каспичан-Синдел, Карнобат-Синдел ", сподели министър Желязков.

Общият плануван запас за тези действия е 267 млн. лв. . Друг основен план е построяването на интермодален терминал в Горна Оряховица и преустрояване и рехабилитация на 8 гарови комплекса (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) на стойност 188 млн. лв. .

По думите на министър Желязков Горна Оряховица е най-големият възел в Северна България, който концентрира трафика по направленията изток-запад и север-юг .

По други оперативни стратегии се преглежда и построяването на терминал в региона на столицата, която също концентрира разнообразни типове превоз .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР