Предвеликденски разговарям с изпълнителния директор на Асоциация Активни потребители Богомил

...
Предвеликденски разговарям с изпълнителния директор на Асоциация Активни потребители Богомил
Коментари Харесай

Богомил Николов пред novini.bg: Пазарувайки, бъдете здравословно скептични!

Предвеликденски беседвам с изпълнителния шеф на Асоциация „ Активни консуматори ” Богомил Николов.

- Г-н Николов, щом дойдат празници и по-заможните българи стягат куфарите за Гърция, Турция, Сърбия. Защо не остават да си харчат парите тук?

- Това е свободата, могат да избират. Напоследък цените у нас са много високи и това също способства. Нищо по-хубаво няма от това да имаме опция да пътуваме и опознаваме света. Но мисля, че и тук туристическите бази са заети.

- Потребителите защо би трябвало да внимават при извършване на покупки по празниците?

- По празниците имаме по-малко време и бързаме да купуваме доста неща, заради което не сме доста деликатни.

Търговците се възползват от това и някои си пробутват остарели, залежали артикули, даже с изминал период на валидност.

Има подвеждащи промоции и впрочем ловки трикове. Затова е значимо да четем деликатно, когато пазарим и да сме внимателни. Здравословно скептични да сме, както се споделя. Особено, когато ни търсят по интернет и мрежите, с цел да ни доставят някакви артикули.

- Да поговорим и за цените на услугите. Каква е уловката за потребителите с това, че в Народно събрание не одобриха либерализацията на тока за битовите ползватели?

- Увеличава се интервала на досегашното състояние с контролирани цени на тока. Политиците се пробват да ни манипулират по отношение на преимуществото на свободния пазар да можеш ти да избираш. Когато пристигна либерализацията, към този момент няма да приказваме за една цена тока, а за вероятни разнообразни цени и тогава всеки ще може да си избере най-изгодният за себе си снабдител.На свободния пазар няма да му берем плодовете незабавно, малко по-бавно ще се усетят, само че позитивите за хората ще са повече в сравнение с досегашната регулация, която работи единствено и само в интерес на старите мастодонти в енергетиката. Това, което е закрепена цена за нас, значи закрепени контракти за тях, а те не желаят да отидат на борсата и там да си търгуват силата. Искат да им се подсигурява изкупуване, което е контрактувано с политиците и по този начин да си върват нещата. Ние обаче считаме, че

свободният избор дава мощ на потребителите.

Освен, когато на пазара са малко снабдители, както е с мобилните оператори и се вижда какво става - няма положителни резултати за хората. Затова обаче не би трябвало да се отхвърляме, а да пожелаваме още оператори, в енергийния бранш също. Ако имаме 20 доставчика, които да се конкурират за подписа на мсеки консуматор, това към този момент ще е позитивно.

- Водата също още веднъж нараства, би трябвало ли цените й да са контролирани?

- При водата е друго, там няма потребност цените да не бъдат контролирани. Защото доставката й зависи от особеностите на всяко настрана обитаемо място. Например, в един град в равнината, който черпи вода от подпочвени ресурси посредством помпи, цената на услугата е много по-висока, в сравнение с в някой планински град до който има язовир. Вижте,

огромната алтернатива пред нашето общество е до каква степен цената на водата да е солидарна.

Ако използван строгата икономическа формула, то се оказва, че себестойността на тази услуга в един град може да е 5 пъти по-голяма от другаде. Дали обаче е по-справедливо посредством контролиране да имаме по-справедливи цени! Т.е. това беше препоръчано в новия закон за водите - да има районни цени на водите. Трябва да се изяснява на хората, с цел да са готови, а не да се стига до митинги след това. Също по този начин, значимо е към този момент всички българи да одобряват и изискват водите да се пречистват. Преди 30 години водата беше по-евтина, само че не беше пречистена. Изградиха се много пречиствателни станции, само че трябват още. И всичко това коства пари.

- Какъв е Вашият коментар на обстоятелството, че доста хора теглят бързи заеми, с цел да си заплащат битовите разноски или да отскочат до южните съседи?

- Съветът ми към тях е да мислят доста преди да вземат борчове по тази причина. Има налични други възможности за работещите на трудови контракти - като да вземем за пример кредитните карти. Не се съблюдават рестриктивните мерки за таван по вноските за заемите, изключително при ипотечните заеми.

Българска народна банка като регулатор би трябвало да вкара непоколебим контрол за тези порочни практики в банките, които са противозаконни и вредят на хората.

- Освен на отмора, доста българи си пазарят и медикаменти от Гърция и Турция, за какво там са по-евтини от тук?

- Пациентските организации наблюдават тези проблеми, само че мога да кажа мнението си като жител. Всичко е въпрос на вярна и транспарантна регулация в този бранш, а в него има безчет непрозрачни и неефективни процедури. Как по този начин една болница купува едно лекарство за У лв., а друга за Ух20!? Това е особеност. Ако има повече здравни каси, мисля, че ситуацията на този пазар ще е много по-добро за купувачите. НЗОК е монополист и това поражда проблеми.

- Имате ли благопожелание за българските консуматори в навечерието на Великден?

- Ще напомня една универсална максима: Ако нещо звучи прекомерно добре, с цел да е истина, то най-вероятно не е истина. През този филтър би трябвало да четем цялата комерсиална връзка, с цел да се предпазим от клопките на пазара.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР