Предварителното уточняване на условията на търговската сделка, сключването на писмен

...
Предварителното уточняване на условията на търговската сделка, сключването на писмен
Коментари Харесай

Към КЗП функционират помирителни комисии! Знаехте ли това?

Предварителното уточняване на изискванията на комерсиалната договорка, сключването на писмен контракт и съществуването на платежни документи, изключително когато става въпрос за услуги, дава по-голяма гаранция за обективен излаз от вероятно зародил сред страните спор от друг темперамент. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването "Четвърта инстанция " по Канал 3. Епизодът показва пътя на помиряването посредством средствата на медиацията на дизайнер и клиент в спор, зародил във връзка поръчка на рокля за особено събитие.
"Когато в магазин или даже онлайн си купувате някаква стока, няма кой знае какви нюанси. Избирате по механически параметри, сравнявате по разнообразни индикатори, взимате осведомено решение, плащате и получавате тази стока. При услугите това надалеч не е по този начин. Особено когато приказваме за съответен мотив, за по-специфични условия, които потребителят може да има и чака търговецът да удовлетвори ", разяснява Маргаритов. 

"Трябва да има прелиминарен диалог за уточняване на изискванията - метод на заплащане, отговорностите на изпълняващия услугата, хипотези при пораждане на потребителски спор. Много значимо е да се посочи какво се случва, в случай че нещо не бъде изпълнено както би трябвало - на какво обезщетение ще има право засегнатата страна. Това може да бъде на първо място потребителят, само че не е изключено да е и търговецът, в случай че да речем клиентът по някакви аргументи се откаже от договорката без отговорно държание на търговеца - да вземем за пример не пожелае да си вземе направената дреха, тъй като в това време е видял някъде по-хубава ", добави ръководителят.

Маргаритов изясни, че когато всички устни ангажименти залегнат в писмен контракт, доста по-лесно двете страни биха осъществили правата си. "Принципът е, че потребителят е в по-привилегировано състояние по отношение на търговеца от позиция на закона. Той урежда нещата по този начин, че търговецът, който по занимание се занимава с избрана активност, носи по-сериозна отговорност, когато не съумява да извърши своите отговорности, и клиентът му надлежно има право да изисква това от него. Неслучайно едно от главните потребителски права е правото на претенция - когато сте купили дефектна стока или сте получили некачествена услуга ", разяснени още той, само че не скри, че има и случаи на превратно практикуване на правата от страна на консуматори.

По закон при съществуването на контракт в началото рекламацията се насочва към търговеца и той би трябвало да предприеме съответните дейности. Възможностите са да приведе стоката или услугата в сходство с в началото конкретизираното, да се договорят отстъпки от платената цена или да се стигне до повреждане на контракта и връщане на парите. 

"Ако няма документи, няма да има никакви доказателства по отношение на развиването на връзките, какво се е случило и каква би могла да бъде действителната рекламация, в това число финансова. Тогава посредниците биха могли да бъдат оня инструмент, който да сближи позициите на двете страни. В такива случаи единственото, което може да помогне за развиването на проблема в естествена, цивилизована посока, е да се търси разговор ", уточни Маргаритов. 

Той напомни, че към КЗП действат помирителни комисии на сходен принцип. Освен, че са безвъзмездни, оферират и удобството за продан на информация неприсъствено. "Когато всеки каже това, което мисли, даде своето виждане за решаването на казуса, експертите могат да преценяват и да подходят към помирително съглашение, което да реши случая задоволително добре и за двете страни, за разлика от съда, след чието изговаряне нормално едната остава недоволна ", сподели ръководителят.

В умозаключение Маргаритов предложи да не се гледа на този прийом с съмнение, а като на позитивна опция за цивилизован метод за решение на спор. "Това нито би увредило имиджа на един търговец, който реши да взе участие и да прояви благосклонност, нито пък би имало някакви отрицателни последствия за потребителя ", приключи той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР