Предварителните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете са

...
Предварителните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете са
Коментари Харесай

Мерките срещу чумата спрени от „зелените“

Предварителните ограничения против разпространяването на африканската чума по свинете са спрени още през 2017 година благодарение на нелегитимния ръководител на Асоциация на парковете Тома Белев и още няколко организации от обединението „ За да остане природа в България “.

Проверка на „ Труд “ в архивите на Народното събрание сподели, че преди 2 година „ Обединени патриоти “ внасят смяна в Закона за лова. Корекциите дават пълномощия на земеделския министър при форсмажорни условия да позволява понижаване на популацията на дивите свине.

От стенограма на съвещанието на Комисията по земеделие от 2017-а се вижда, че на него участва Тома Белев и Николай Петков от Българското сдружение за отбрана на птиците, като и двамата се афишират срещу.

Депутатът от „ Обединени патриоти “ Александър Сабанов описа, че е предупреждавал за заплахата и точно поради това са били импортирани законовите промени. „ Против се оповестиха „ зелените “, чиято позиция постоянно е такава. Неодобрение имаше и от Съюза на ловците и рибарите “, сподели Сабанов. И добави, че вредите за стопанската система ще бъдат големи.

Промените не минават, само че през 2018 година са препоръчани още веднъж и се одобряват. Но тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов, под натиска на „ еколозите “, издава заповед, с която на процедура обезсмисля новите текстове и се стига до актуалната бедствена обстановка. Това не е първият път, в който „ зелените “ отпред с Тома Белев предизвикват вреди за природата, обществото и бизнеса.

В момента всички смърчови гори в България се унищожават от корояд, тръгнал от Природен парк „ Витоша “ по времето на ръководството на планината от Белев. През 2001 година огромен ветровал събаря 600 декара смърч в местността Бистришко бранище.

Вместо дървесината да бъде изнесена, както упорства научната общественост, тогавашните управници се поддават на „ зеления “ напън и не взимат нужните ограничения. Заради това в този момент 12 000 дка смърч са унищожени на Витоша, а болестта е тръгнала в Рила, Пирин и Родопите. Налице е действителна заплаха да бъдат изгубени всички смърчови гори в България.

„ Между 600 и 800 милиона лв. ще бъдат вредите за българската стопанска система от африканската чума по свинете “, изясни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сабанов. Той уточни, че в случай че през 2017 година измененията в Закона за лова са били признати, надали е щяло да се стигне до настоящето злополучие.

„ Преди 2 година чумата беше на 470 км от северната ни граница. На ловците трябваше да се разреши да понижат популацията на дивите свине – сега те са 15 пъти повече от плануваното. Но когато предупреждавах много хора се смееха. Сега надали им е занимателно “, сподели националният представител.

Той обясни, че карантината на едно инфектирано стопанство е 40 дни. След това има най-малко 9 месеца, до момента в който дребните свине доближат 100 кг. „ Така че би трябвало най-малко година с цел да стартира още веднъж производството на свинско “, сподели още депутатът.

Десислава Танева: Допусната е незаконна немарливост
„ За разпространяването на африканската чума по свинете е позволена незаконна немарливост във връзка с предварителната защита на болестта “, призна министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя прикани да се спре политизирането на казуса. Изказването пристигна поради рецензиите на Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. Той предизвести, че България скоро може да изгуби свиневъдството си. Според Танева в рецензиите има съображение. Тя акцентира, че свиневъдството ни е под голяма опасност и за това би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се спре час по-скоро разпространяването на болестта.

„ Най-важното изискване за това е да не се гледат прасета в персоналните стопанства “, посочи тя. Танева беше безапелационна, че няма заплаха от възникването на екокатастрофа, поради заравянето на свине. „ Защото към този момент работи един от екарисажите във Варна “, сподели още Танева.

Междувременно бяха открити още две огнища в град Искър и село Климентово. На двете места се отглежда по близо 30 свине. Така общият брой на инфектираните места в страната към този момент е 21.

Свинското месо нараства с 10%
Кризата с африканската чума ще докара до фрапантно нарастване на цените на свинското месо в България. Това демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите. В кратковременен проект повишаването ще бъде в границите на 10%, а дълготрайно до края на годината може да доближи 50%, в случай че не бъде овладяна болестта, съобщи ръководителят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица кг свинско месо към този момент се е нараснала с 19 стотинки в комерсиалната мрежа. Средната цена сега е 7,60 лева за кг, която се е повишила със 7% по отношение на предходния месец. „ Като намалее броят на животните в страната, обикновено е да има по-високи цени, тъй като ще се наложи импорт. Това е обикновено да се случи на пазара за месо “, разяснява той. Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг интервал от време, сподели Пейо Майорски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР