Предстоят ни празници, а през последните дни времето отново показва

...
Предстоят ни празници, а през последните дни времето отново показва
Коментари Харесай

Ето какво време ни очаква в следващите дни

Предстоят ни празници, а през последните дни времето още веднъж демонстрира своя темперамент. През идващото денонощие синоптичната конюнктура ще се усложни, заяви Националният институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане ще се намалява и ще е по-ниско от междинното за месец май.
През нощта в Западна България, а денем и в останалата част от страната ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания от дъжд.
В планинските региони преваляванията ще са обилни и ще са съпроводени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните региони на Горнотракийската равнина ще има условия и за градушки.
Вятърът ще бъде сдържан, краткотрайно мощен с променлива посока. След обяд ще се ориентира от запад и с него дневните температури ще се намалят.
Минималните температури ще са сред 10° и 15°, а оптималните ще са сред 13° и 18°. В София минималната температура ще е към 11°, оптималната - към 13°.
По Черноморието ще бъде облачно и с превалявания от дъжд, тук-там обилни. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър, който по здрач ще се ориентира от северозапад.
Максималните температури ще са 15°-17°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
В планините времето ще бъде динамично. Ще е облачно, прохладно и с превалявания от дъжд, над към 2000 метра - от сняг. В масивите от Западна България, Родопите, Средна гора и региона на Централен Балкан преваляванията ще са обилни, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. По върховете ще има условия за виелици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9°, на 2000 метра – към 4°.
В събота ще се задържи най-вече облачно, с превалявания, към този момент по-слаби, а след обяд от север ще стопират, най-късно в южните региони от страната. В южните и източните региони към момента са вероятни обилни количества дъжд. Вятърът още веднъж ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до сдържан. Дневните температури едва ще се покачат и оптималните ще бъдат сред 15° и 20°.
В неделя ще доминира слънчево време. Само на изолирани места след обяд ще бъде с купеста облачност, от която ще превали временен дъжд. Сутринта ще бъде по-хладно с минимални температури сред 5° и 10°, денем ще се затопли и дневните температури ще доближат 15°-20°.
" Утре повече превалявания ще има и в крайните южни региони, заяви синоптикът Петър Янков. - Повече превалявания се чакат до 4 май, в това число, със сумарно валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, основно в западните и южните елементи от страната ".
" Ще има и гръмотевици. Петък и събота ще бъдат дъждовни. В събота последователно преваляванията ще стопират. Следобед ще превалява основно в южните региони, а през нощта дефинитивно ще стопират. Облачността ще се раздира, температурите през нощта ще се движат сред 9 и 8 градуса, сутринта - до 6-7 градуса ", предвижда Янков.
На 5 май ще има доста слънчеви часове, както и покачване на температурите.
" Ако на 3 и 4 оптималните температури се движат сред 15 и 19-20 градуса, в неделя ще бъдат сред 20 и 24 градуса. В понеделник се чака по-интензивна гръмотевична активност и превалявания, основно в западните региони ", осведоми синоптикът.
В Гърция на 3 и 4 май също ще има интензивни превалявания.
" Нашите сънародници, които ще бъдат в Гърция, особено по Беломорието, ще имат превалявания през целия ден, с гръмотевици в Северна Гърция. В неделя ще има слънчеви часове. В понеделник, на Гергьовден, ще има валежи в следобедните часове. Пътните настилки ще бъдат влажни, ще има по-бавно напредване на колите, само че хората да не оставят своето прибиране за 7 май ", посъветва Янков.
До 5 май гръмотевичната активност, съсредоточена в Западна и Югозападна България, ще бъде по-слаба и няма условия за мощни градушки. По-силни гръмотевични стихии се чакат на 6 май в Югозападна България ", посочи синоптикът.
От 7 май стартира нескончаем дъждовен интервал с интензивни превалявания както в Гърция, по този начин и в България, който ще продължи до 10-11 май. След това следва по-продължителен изсъхнал интервал с покачване на температурите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР