Предстоящите избори са решителни - те са въпрос на голяма

...
Предстоящите избори са решителни - те са въпрос на голяма
Коментари Харесай

Христо Смоленов: Предстоящите избори ще са битка за автентичността на демокрацията

" Предстоящите избори са решителни - те са въпрос на огромна борба ще продължи ли демокрацията да има късмет да бъде достоверна. Самият избирателен развой е много подозрителен. За мен е огромна мистерия по какъв начин по този начин, откакто на 7 януари президентът Румен Радев излезе с безапелационна, ясна и вярна позиция, че разписките от машинното гласоподаване би трябвало да се броят и да се смятат за формален документ, определената от него ЦИК скърши волята му и отхвърли да направи това нещо . За мен това е основен миг, който има самоизобличителен темперамент ". Този коментар направи пред БНР Христо Смоленов, почетен професор на Висшето военноморско учебно заведение.  

По думите му ще има измами при машинното гласоподаване:

" Не изключвам измами, при които гласове подадени за едни, да бъдат отнети от тях и дадени на други. Всички изборни измами могат да бъдат блокирани и разобличени по-късно, в случай че разписките, получени след гласоподаване на машината, се броят като публични документи и се регистрират. Това е така наречен взаимно потвърждаване на достоверността. Българската страна е аутсорствала контрола на изборния развой не просто на частна компания, а на външен снабдител на услугата, за който ние не можем да знаем по какъв начин оперира - това е най-големият скандал, за който никой не приказва. За страдание българската страна е аутсорсвала най-важната си функционалност - построяването на този съвет от хора, които би трябвало да дефинират законите, и държавните управления ".  

В предаването " 12+3 " Смоленов разяснява още:

" Последните два Народното събрание демонстрираха намесата във вътрешните работи на българския народ от фактори, които нямат визия за действителните пропорции в политическата игра. Намеса от външни фактори, които не наложително са свързани с избрани страни, могат да са транснационални - и са такива всъщност - и гонят своя късоглед стопански интерес, плячкосвайки каквото може и позиционирайки се, където могат. Изкривявайки картината на света, какъвто го познаваме, с цел да се стигне до тези тъжни развития, които виждаме с огромна изненада ".

Интервюто на Петър Волгин с Христо Смоленов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР