Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89

...
Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89
Коментари Харесай

Оборудват над 60 влака на БДЖ със система за сигурност от най-ново поколение

Предстои да закупим бордови устройства за безвредно ръководство на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Внедряването на системата ERTMS във влаковете е значима крачка, с цел да подсигуряваме по-голяма сигурност на жп превоза. Това заяви министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков при откриването на интернационален българо-турски бизнес конгрес в железопътния бранш, който събра в София над 50 железопътни компании от България и Турция, оповестиха от МТС.

Министър Гвоздейков добави, че за първи път във влакове на БДЖ ще бъде конфигурирано съоръжение ERTMS от най-ново потомство, което е оригиналност и за Европа. Предстои НКЖИ да разгласи социална поръчка с планирана стойност към 105 млн. лв.. Средствата се обезпечават от Националния проект за възобновяване и резистентност, изясни министърът.
Георги Гвоздейков акцентира още веднъж значимостта на подобряването на железопътната съгласуваност сред България и Турция.

Той напомни, че българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейския съюз и това води до закъснение на веригите на доставки и до спомагателни разноски за бизнеса.

“Затова работим интензивно за построяването на втори железопътен преход сред двете страни, който да поеме част от трафика по това направление ”, уточни транспортният министър. В момента се прави прединвестиционно изследване за новия граничен жп преход Ямбол – Елхово – Лесово, тъй че и този план към този момент е в ход.

Министър Гвоздейков очерта като основен приоритет за БДЖ в идващите няколко години, обновяването на преносимия състав, който е извънредно стар и неефикасен. „ През идващите 2 години БДЖ-Пътнически транспорти възнамеряват доставката на 10 нови локомотиви, 50 нови пътнически вагони, както и рационализация на над 140 вагона ”, изясни Гвоздейков. Министърът прикани всички компании, които създават железопътен преносим състав да се включат в търговете, тъй като единствено по този начин ще се подсигурява конкурентен асортимент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР