Представители на служебната власт настояха акцентът в съдебната реформа да

...
Представители на служебната власт настояха акцентът в съдебната реформа да
Коментари Харесай

Служебният кабинет призова за системна промяна в прокуратурата след искането за освобождаване на Гешев

Представители на служебната власт настояха акцентът в правосъдната промяна да е върху прокуратурата, а не върху промяната на основния прокурор.

Премиерът Гълъб Донев и служебните министри на правораздаването и на вътрешните работи Крум Зарков и Иван Демерджиев направиха в събота обособени изказвания по тематиката пред медиите.

Изказванията им идват, откакто в петък шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Гешев , като по този метод се задейства процедурата по освобождението му.

Според Донев същинският спор за правосъдната промяна би трябвало да е обвързван с механизмите за надзор на основния прокурор. " Важният проблем и значимата тематика на дебата е каква промяна да бъде направена. Това не значи в центъра на дебата да бъде личността, а институцията ", добави той.

По думите на правосъдния министър Крум Зарков " казусът с институцията Главен прокурор е систематичен и решението му би трябвало да е редовно, т.е. законово ". " Аз чакам с неспокойствие първото съвещание всъщност на правната комисия в Народното събрание, където да се прегледа законът за отговорност и отчетност на основния прокурор ", сподели още той.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев в настояването на оставката на Гешев от прокурори има " извънредно доста политически привкус ".

Искането на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет пристигна ден откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще бъде промяна на основния прокурор.

Прокурорите от региона на Апелативната прокуратура в София също желаеха оставката на Гешев. По-рано прокурори от същата конструкция на Гешев.

Настоящият състав на Висш съдебен съвет два пъти отхвърля оферти за освобождението на основния прокурор. Първо някогашният длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов внесе такова искане, само че то въобще не беше подложено на гласоподаване. След него и Надежда Йорданова направи сходно предложение,
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР