Представители на парламентарно представените партии направиха първите си коментари, след

...
Представители на парламентарно представените партии направиха първите си коментари, след
Коментари Харесай

Първи реакции от партиите след изпълнения мандат от ГЕРБ-СДС

Представители на парламентарно показаните партии направиха първите си мнения, откакто номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски върна директория с изпълнен мандат на президента Румен Радев, обявявайки проектосъстав на Министерски съвет.

От " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия потвърдиха, че няма да подкрепят правителство на партията на някогашния министър председател Бойко Борисов, а от " Български напредък " оповестиха, че ще вземат решение след разискване.

" Обявеният кабинет на Николай Габровски, който видяхме в този момент, единствено потвърждава, че това предложение за експертност в държавното управление е единствено един смокинов лист на към този момент контрактувани скрити обединения. Както се вижда от огромна част от имената на специалистите, те не са самостоятелни, а са от банките за фрагменти на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на Движение за права и свободи и на президента Радев. Вече доста ясно виждаме, че има един доста явен, издигнат мост, сред Банкя и президентството. И той към този момент не е единствено издигнат, а и добре скрепен ", съобщи ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров пред БНР.

Той удостовери позицията на партията да не поддържа кабинет, основан с мандата на ГЕРБ-СДС.

" Имената в кабинета " Габровски " са от банките на модела, който ние като партия дойдохме да разградим. И не тъй като имаме срещу самите партии ГЕРБ и Движение за права и свободи, а тъй като желаеме българите да имат вяра, че за България име едно по-добро бъдеще и с цел да можем да го реализираме, би трябвало да променим този модел ", коментира  Гюров.

Той напомни, че в предишното такива експертните кабинети са се проваляли тъкмо по линия на независимостта им: " Моделът, по който е формирано това държавно управление, и хората, които са в него, не предвещават сполучлив мандат.... Ние (ПГ на Политическа партия - б.р.) ще бъдем единни в гласа срещу тази структура на кабинета " Габровски ". Според ръководителя на ПГ на Политическа партия така наречен игра с кворума не е работещ вид за лъчение на държавно управление. " Ако този кабинет е толкоз експертен и самостоятелен, с цел да може да събере поддръжка, не виждам причина това да става през процедурни хватки ", добави Андрей Гюров.

Депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов също съобщи, че персоналните му упования са, че проектоправителството на проф. Николай Габровски няма да бъде подкрепено в Народното събрание. " Причината е, че има задоволително поръчки от политически сили, в това число и от Българска социалистическа партия, че няма да бъде подсилен кабинет с мандат на ГЕРБ ", посочи той.

По думите му проф. Габровски в действителност е направил опит да показа кабинет с специалисти, които да ръководят страната. Част от тях са познати лица.

Иван Иванов съобщи, че за него е изненада наличието на имена, които в предишното са били свързани с Българска социалистическа партия. Той добави, че става въпрос за Меглена Плугчиева - претендент за заместител министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите и за Мартин Захариев - претендент за министър на туризма, който е бил народен представител от гражданската квота на Българска социалистическа партия.

" Може би това е опит за толеранс и търсене на поддръжка от Българска социалистическа партия. Доколкото ми е известно, двамата кандидат-министри към днешна дата не са правили опит за връзка с нашата парламентарна група, с управлението на партията. Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет от нас няма по какъв начин да бъде подсилен ", сподели Иванов.

По думите му в Народното събрание ще стане ясно по какъв начин ще се развие гласуването.

" ГЕРБ дадоха поръчка, че ще разчитат на кабинет на малцинството. Може би са си правили някакви сметки, че ще намерят нужната поддръжка, тъй като кабинет се избира с нормално болшинство ", сподели още депутатът от " Българска социалистическа партия за България ".

От групировката на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев - " Български напредък ", обаче бяха по-предпазливи. От пресцентъра на партията оповестиха, че ще бъде взето решение след разискване на препоръчаните от проф. Габровски министри. 

" Ние постоянно сме заявявали, че на страната е належащо държавно управление и ще създадем каквото зависи от нас, с цел да има такова - несъмнено, при авансово ясни условия и правила ", се показва в известието на " Български напредък ".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък акцентира, че проектокабинетът на проф. Николай Габровски е високопрофесионален, равноотдалечен от политическите партии и е единствената опция.

" Твърде висока е цената, която България би платила, в случай че този кабинет не бъде подсилен. Тук идва ред на отговорността. Това е голям късмет пред България ", добави Атанасова и подчерта, че е пристигнало време, в което следва хора с високопрофесионални качества да се обединят и да очертаят прогнозируем път за България.

" Хора, извървели своя професионален път и били на разнообразни равнища в разнообразни администрации, в това число служебни или постоянни държавни управления, това не ги лишава от професионализъм. Нашата коалиция слага на назад във времето ползите на партията. За нас по-важна е страната. Ние си даваме сметка, че вършим компромис с политическото посланичество. В този кабинет има необятен капацитет на професионализъм, евентуално всеки има своята биография, всеки в някакъв миг се е докоснал до една или друга политическа партия. Това е кабинетът на проф. Габровски. Не инсталираме никого, той имаше цялостната независимост да сътвори своя екип ", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите й, в случай че политическите сили в Народното събрание не разчетат първия мандат като късмет страната ни да продължи напред и не се лишат от егоизма си, то ГЕРБ - Съюз на демократичните сили няма да носят отговорност за това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР