Собственикът на Симеоновския лифт Витоша ски АД обвини институциите, че

...
Собственикът на Симеоновския лифт Витоша ски АД обвини институциите, че
Коментари Харесай

Предизборно: държавата и общината се загрижиха за Симеоновския лифт

Собственикът на Симеоновския въжен превоз " Витоша ски " АД упрекна институциите, че не вършат задоволително за решение на проблемите на въжения превоз в България. 

На фона на обществения спор за прекъсването на Симеоновския въжен превоз, свързващ от 1983 година столичния квартал " Симеоново " и намиращата се на над 1800 м надморска височина хижа " Алеко ", компанията популяризира позицията си по проблема.

Малко по-късно пресцентърът на Министерския съвет заяви, че служебният министър председател Димитър Главчев е разпоредил на ДАНС да направи инспекция за прекъсването на оборудването.

" Не е рационално с поправки да се поддържат от дълго време амортизирани уреди, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат сменени с най-модерните, които да се употребяват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община.

Да напомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна компания, която да даде мнение за едно от оборудванията. Платиха се 50 000 лева от общинския бюджет и заключението е същото - би трябвало да се инсталира ново оборудване ", изясняват от компанията, която приватизира лифта през 2007 година.

В позицията се показва, че съдът на две инстанции е отменил заповедта на основния проектант на общината, задължаваща сдружението да ремонтира лифта „ Княжево- Копитото “.

Собственикът на Симеоновския, Драгалевския и Княжевския въжен превоз подлага на критика, че модернизацията на оборудванията се политизира " за следващ път ".

" Винаги, когато спре следващото оборудване заради моралната си и физическа изхабеност, този спор се възобновява, стартират се безпочвени обвинявания против " Витоша ски "  АД, че могла, само че не желала да модернизира оборудванията, чертаят се решения и след известно време всичко се не помни. До идващия път ", показва се в публикуваната до медиите позиция.

" Витоша ски " упорства страната да обезпечи подобаваща за модернизацията нормативна среда (което значи да позволи новото строителство на уреди на територията на естествения парк - бел. ред.) и след реализирането на инвестицията институциите да я одобряват и вкарат в употреба.

Освен това има и други " относително дребни проблеми, за решаването на които ние сме изоставени от институциите ", жалва се вложителят. Сред тях са, че до момента в който оборудванията са били стопанисвани от Столична община, не са купувани аварийни елементи от компаниите производители, по пиратски метод е била сменена цялата електроника на Симеоновския въжен превоз, нанесени са били и необратими вреди по оборудванията. 

Като проблеми се показват и противозаконната реставрация на територията на оборудванията, както и застрояването на трасетата под Симеоновския въжен превоз. " Кабинките са в сериозна непосредственост до тези здания ", означават от компанията.

" Витоша ски " твърди още, че е платила към 6 млн., с цел да поддържа живота на оборудванията през годините.

От сдружението от дълго време упорстват, че съгласно измененията от 2012 година в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове стартира с смяна на статута на територията под самите тях, която сега се води горска. Същевременно проектът за ръководство не разрешава изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на естествения парк. Планът позволява подмяната на съществуващите лифтове, само че, с цел да се подмени един остарял въжен превоз по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази замяна по смисъла на Закон за устройство на територията е строителство, а ново строителство (съгласно настоящия проект за управление) е неразрешено.

Според природозащитници обаче няма никакви забрани във връзка с смяната на лифтовите уреди. Нещо повече – проектът предлага да се подменят или демонтират морално остарелите уреди, представляващи заплаха. Планът за ръководство не позволява градеж на нови ски уреди.

Междувременно Столичният общински съвет разгласи през днешния ден, че на 23 май привиква изключително съвещание за спрените лифтове на Витоша. Искането за това е на съветниците от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и " Спаси София ".

Вчера столичният кмет Васил Терзиев даде обещание минимум един въжен превоз на Витоша да проработи до края на мандата му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР