Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика не прие

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика не прие
Коментари Харесай

Социалната парламентарна комисия реши да не задължава НОИ да изплати 11% ръст на пенсиите

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика не одобри план на решение за задължаване на представителите, избрани от Министерския съвет в Надзорния съвет (НС) на Националния застрахователен институт (НОИ), да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11%, предава Българска телеграфна агенция.

Заседанието на комисия се организира през днешния ден поради свиканото на следващия ден по искане на " Продължаваме промяната-Демократична България " изключително съвещание на Народното събрание, откакто към формацията изтече проектодоклад на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт за увеличение на пенсиите не с 11, а с 10 на 100. Осъвременяването на парите за напреднала възраст с 11% бе планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласувано от парламента и обезпечено с нужните средства.

Заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни през днешния ден, че според настоящото законодателство, единственият орган, който извършва бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) е Национален осигурителен институт и това 11%- само че осъвременяване се съдържа кардинално и в наредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 година От размера на пенсията зависи поредност заплащания, които са обезпечени от страната и в този смисъл няма догадка и не е съществувала догадка пенсиите за застрахователен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с разнообразни размери, означи още Лазаров.

Няма никакви дейности и законов механизъм, посредством който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати, сподели още той. Компетентният орган е взел своето мнение по предложение на министъра на труда и обществената политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, добави Лазаров.  Той посочи, че персоналното му мнение е, че „ очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график в този момент и това очевидно оказва въздействие “. 

Подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова сподели, че дейностите на Национален осигурителен институт във връзка подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт са обичайни и общоприети всяка година.

" Написала съм събитията, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, по този начин, както е редно да се случи. Ако тази докладна бележка беше прочетена деликатно, това щеше да бъде ясно на доста от вас, както и на вносителите на актуалното предложение, само че никой не ме потърси, с цел да се запознае с претекстовете. Експертите на Национален осигурителен институт и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и все още те демонстрираха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната бележка е разказано, че са в размер на 11% на база на планирани данни, уточни още Караиванова ", визирайки изтеклия отчет.

Миналата седмица, откакто от ПП-ДБ оповестиха, че ще предизвикват изключително съвещание на Народното събрание, Надзорният съвет на Национален осигурителен институт утвърди нарастването на пенсиите да бъде с 11%. Надзорният съвет е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременяват пенсиите, напомни тогава министърът на труда и обществената политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно Народното събрание да има изключително съвещание по въпроса. По думите му решението на Надзорния съвет е дефинитивно и той е органът, който ръководи средствата на Национален осигурителен институт.

" Не смятам, че е належащо народните представители и изобщо политиците сега да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган ", разяснява още министърът. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР