Представители на ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал за проверка на

...
Представители на ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал за проверка на
Коментари Харесай

От ГЕРБ внесоха сигнал за „Цанков камък”

Представители на ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал за инспекция на строителството и финансирането на Водноелектрическа централа „ Цанков камък”. Още в петък ръководещите разясниха, че едвам 7 години след завършването на знаковия за Тройната коалиция план, към този момент се постанова да се заделят средства за сериозен ремонт.

„ Надявам се, че напълно скоро цялото ни общество ще разбере дали този план, струващ 1 милиарда лева, е бил нужен за обществото”, уточни Десислава Атанасова след подаването на сигнала.

Колегата й Александър Ненков означи, че „ Цанков камък” се е оскъпил 3 или 4 пъти, с цел да стигне до сегашната си стойност. „ Този план няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката”, акцентира той, като означи, че приходите от електрическа енергия, продадена на НЕК на преференциални цени, през предходната година са били 15 млн. лева, а тази година може да са и под 10.

Според двамата хидровъзелът може да е рисков откакто от НЕК са открили, че е спукана неговата чашка.

По думите на Ненков „ Цанков камък”, „ Белене” и прехвърлянето на мина „ Ораново” са „ планове за милиарди, не става въпрос за суджуци, за някоя договорка в НДК”.

Атанасова означи, че „ Цанков камък” е осъществен с енергиен министър Румен Овчаров и заместител Корнелия Нинова, която в този момент би било добре да разяснява дали новият антикорупционен орган би трябвало да се занимава с плана.

Реакциите

Не ми излиза наяве от ГЕРБ против кого внасят сигнала за „ Цанков камък “, съобщи на конференция зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев.

„ Прокуратурата е за това да ревизира. Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характерности на хидро-техническите уреди. По контракт е ясно, че на 6-ата година язовирът би трябвало да се източи и да се огледа дъното. НЕК е оповестило социална поръчка за под 100 хиляди лева Представете си това голямо оборудване и социална поръчка за под 100 хиляди лева за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало за какво се прави, питайте сътрудниците от ГЕРБ ", съобщи социалистът, представен от „ Фокус”.

Консултантски хонорар за „ Цанков камък” в размер на 1,5 млн. лева получи почетният през днешния ден водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Някои наблюдаващи дефинираха активизирането на ГЕРБ по тематиката като поръчка за офанзива против Доган. „ Защо ме забъркват във всички проблеми на страната, от пет години аз не съм в действителната политика”, разяснява той пред уеб страницата „ Епицентър”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР