Представители на четирите най-големи работодателски организации обявиха, че приемат с

...
Представители на четирите най-големи работодателски организации обявиха, че приемат с
Коментари Харесай

Бизнесът не е доволен от новата схема за енергийни компенсации

Представители на четирите най-големи работодателски организации оповестиха, че одобряват с изненада и незадоволство от оповестената през днешния ден от министъра на енергетиката на небитовите консуматори за потребената от тях електрическата сила, заради продължаващ растеж на борсовите цени.

" За наше страдание и удивление беше оповестено, че компенсацията ще има таван в размер на 30% от действителната пазарна цена. Това ограничаване не дава отговор на заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за м. юли т. година (185,59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец. Към днешна дата (21 декември 2021 г.) междинната цена за м. декември към този момент е 470 лева./MWh, с наклонност за напредък. Така прогнозната цена за на следващия ден, 22 декември 2021 година, е 824,55 лева./MWh, като в редица часове надвишава 1000 лева./MWh! Дори при опазване на настоящия междинен за месеца размер, компенсацията би следвало да е 213,50 лева./MWh. Предложеният таван я смъква до 141 лева./MWh, което е извънредно незадоволително за енергоинтензивните и съществени браншове на българската промишленост ", се споделя в позицията изпратена до премиера, министрите на стопанската система и енергетиката.

Организациите считат, че приемането на таван за отплата е освен неработещ механизъм, само че той ще докара до прекъсване и банкрут на значими стопански браншове с висок дял в производството и износа.

" Призоваваме Министерският съвет да регистрира действителните закани пред българските производители от приемането на таван за компенсиране на енергийните разноски и мощно отрицателните последствията от това решение. Като виновни представители на националния бизнес настояваме да бъде признато направеното от нас предложение, като държавното управление отговори на упованията на българските производители за незабавни ограничения в поддръжка на националната стопанска система ", се споделя в позицията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР