Парламентът задължи представителите на изпълнителната власт в надзорния съвет на

...
Парламентът задължи представителите на изпълнителната власт в надзорния съвет на
Коментари Харесай

Парламентът задължи МС да подкрепи 11% увеличение на пенсиите

Парламентът задължи представителите на изпълнителната власт в надзорния съвет на Национален осигурителен институт да поддържат осъвременяването на пенсиите с 11%. Това се случва откакто към този момент решението за нарастване с 11% от 1 юли беше взето от Национален осигурителен институт.

Миналата седмица Надзорния съвет на Национален осигурителен институт реши нарастването на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Доклад на специалисти от института показваше, че по Швейцарското предписание осъвременяването на пенсиите би трябвало да е с 10%, защото междинният застрахователен приход и инфлацията са се повишили с по-малко от плануваното в края на предходната година.

Ресорният длъжностен министър обаче, внесе предложение нарастването да е с плануваните 11%, както е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година Предложението беше признато като решението е дефинитивно.

" Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Единственото, което може да направи министър-председателят да речем, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран % и аз го направих. Не знам за какво сте го пропуснали. Но това са, отново да кажа, за 10 индивида - останалите шест, които са дали своят вот, са представители на работодателски и на синдикални организации. Там не виждам по какъв метод може да повлияе министър-председателят ", съобщи Димитър Главчев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР