Представители на БСП и ДПС се срещнаха в петък в

...
Представители на БСП и ДПС се срещнаха в петък в
Коментари Харесай

Предизборен популизъм. БСП и ДПС обсъдиха бюджета, без да стигнат до общо решение 


Представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се срещнаха в петък в Народното събрание, с цел да обсъдят тематиката за бюджета за 2023 година Левицата упорства служебният кабинет да внесе нова финансова рамка за следващата година, само че Министерският съвет предложи единствено законопроект за удължение на периода на сегашния бюджет, преди ден от бюджетната комисия в Народното събрание.

Движение за права и свободи обаче е на мнение, че в обстановка, в която е евентуално скоро да има нови предварителни избори, е “много рисково да отваряме бюджета ”, тъй като той ще бъде употребен за избирателен популизъм. Същата теза отбрани и по време на среща с “Продължаваме смяната ” (ПП) във вторник. В сряда и четвъртък последваха и,.

Целта на левицата е при тези диалози да се търси единодушие за внасяне на съответни промени сред първо и второ четене на законопроекта за удължение на сегашния бюджет.

“За нас е недопустимо да останат същите параметри, изключително в обществената част ”, съобщи председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Движение за права и свободи в петък, добавяйки, че социалистите подлагат своите оферти на полемика, “но без да се дестабилизира финансовата непоклатимост и макрорамката на бюджета ”.

От левицата оферират 850 лв. минимална работна заплата, компенсацията за майчинство да следва минималната заплата и необлагаем най-малко.

“Докато няма изясненост за болшинство в Народното събрание и за постоянен кабинет заплахата всеки да подхожда с избирателен популизъм към бюджета е доста огромна. Затова по-отговорното държание в тази обстановка е да се положат оптимални старания за превъзмогване на политическата рецесия ”, отговори ѝ водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той въпреки всичко означи, че “най-вероятно ще можем дружно да създадем избрани усъвършенствания, само че Движение за права и свободи сигурно ще подходи отговорно, тъй като рискът от избирателен популизъм е доста огромен ”.

Карадайъ заявява, че с сътрудниците му ще прегледат предложенията на Българска социалистическа партия като минимална заплата, предел на беднотия, обезщетение за майчинство, само че означи, че въпросът е в политическата рамка, в която се случват нещата.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев пък добави, че в снадки бюджет има планувани ограничения за към 3 милиарда лв.. По думите му това е добра основа за сериозна обществена политика на един антикризисен кабинет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР