Представете си следната сцената: средновековието е, вие сте адвокат и

...
Представете си следната сцената: средновековието е, вие сте адвокат и
Коментари Харесай

Съдебните дела срещу животни и слонът, който бе обесен за убийство

Представете си следната сцената: средновековието е, вие сте юрист и подготвяте клиента си за съда. Вашият клиент е упрекнат в най-отвратителното закононарушение – магьосничество – откакто очевидци настояват, че е снесъл яйце.

Такава преживелица – минус юриста за отбраната – се случи в Базел през 1474 година, когато петел е наказан да бъде изгорял жив „ за отвратителното и неестествено закононарушение снасяне на яйце “, откакто в заграждението му са открити няколко яйца. Последвалата (вероятно миришеща на курбан) екзекуция е следена „ с толкоз огромна церемониалност, с каквато би се следило изпращането на разколник в пламъците, от голямата навалица от жители и селяни. “

И това надалеч не е единственият развой против животно в историята: всевъзможни зверове – от мечки до маймуни – са попадали в правосъдните процедури на индивида. Понякога, какъвто е казусът през 1386 година във Фалез, Франция, животните са обличани с облекла преди изтезанието. Прасе от въпросния развой е наказано за убийството на бебе и облечено в жилетка, долни дрехи и ръкавици, преди да бъде отведено на бесилката. След това е намушкано с нож, преди да бъде обесено.

Според историка Питър Динзелбахер животните в Европа са съдени със същата суровост, с която и хората – с присъединяване на нормалните членове на съда, на които се заплаща като за елементарен правосъден развой против човек. Обръща се внимание даже на претекстовете на животното, като една свиня през 1567 година е обесена за нахлуване над бебе и за това, че го е направила с „ свирепост “.

Не всички животни, изправени на съд, обаче са наказани на гибел. Едно куче ухапва по крайници общински консултант в Австрия и когато притежателят отхвърля да поеме отговорност за дейностите на любимеца си, обвиняванията падат върху кучето, което надлежно е изправено пред съда и прието за отговорно. Но вместо да бъде екзекутирано, то е наказано на една година в „ Narrenkötterlein “ или желязна клетка в центъра на града, където по принцип са затваряни нарушители и богохулници, с цел да бъдат подигравани.

 Ejecución de una cerda

Прасетата нормално са изправяни на съд, основно за закононарушения, които са включват смъртни случаи, до момента в който всички животни, които са имали злощастие да станат жертва на полов акт с човек, нормално са осъждани на гибел поради това. Тези каузи се организират през по-голямата част от Средновековието, като Европа е меката им.

В една доста по-скорошна екзекуция на животно, слон е обесен смъртоносно от кран в Тенеси, откакто е упрекнат в ликвидиране. На 12 септември 1916 година слонът Мери от цирка убива Ред Елдридж, цирков служащ, назначен да го язди.

Според разкази от това време слонът или убива Елдридж с един удар на хобота си, или в изблик на гняв „ го подвига на 3 метра във въздуха, след което го блъска в земята… и с цялостната мощ на гневната си гняв се твърди, че забива гигантските си бивни през цялото му тяло. След това животното стъпква умиращият Елдридж, като че ли търсейки успех, след което с неочакван ритник запраща тялото му в тълпата. “

Каквото и да е станало, тълпите стартират да скандират „ Убийте слона “, което води до няколко опита за изтезанието му. Първият способ – посредством застрелване – има дребен резултат, като мениджърът на цирка споделя, че „ в тази страна няма задоволително оръжие, с цел да може да бъде погубен “. Електрошокът е или прибавен – един железничар твърди, че 44 000 волта просто са предиздвикали животното да „ потанцува малко “ – или не е заради липса на задоволително сила за сполучлива екзекуция.

В последна сметка обаче Мери е обесена благодарение на кран пред очите на навалица от 2500 души. Първоначално веригите се късат, което води до счупено бедро на животното. В последна сметка е употребена по-здрава верига и работата е свършена: модерна екзекуция на животно за ликвидиране на човек. Поне през Средновековието са имали правосъдни процеси.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР