Представете си колко по-интересно би било, ако по пътищата патрулираха

...
Представете си колко по-интересно би било, ако по пътищата патрулираха
Коментари Харесай

Най-готините полицейски автомобили в историята на човечеството [1/2]

Представете си какъв брой по-интересно би било, в случай че по пътищата патрулираха Поршета 911, ер осмици или Honda NSX-и? Или суперавтомобил като Ferrari 458 Italia, който неотдавна влезе в приложимост в Чехия?

Е, вярвате или не, само че полицията в една или друга част на света употребява всички тези коли, както и доста други, тъй че се запознайте с тях.

Журналистите от autocar са ги подредили, като в края на класацията стигат до полицейската кола, която съгласно тях е най-интересната, употребена в миналото в света. 

Сложете коланите.

Skoda Yeti (Чехия)

Чехия е родината на Skoda, тъй че е подходящо страната да употребява нейни коли в полицейски функции. А компактният SUV Yeti постоянно е бил един от най-яките коли на Skoda: готин на външен тип, той е извънредно удобен за живот, което евентуално е нещо, което служителите на реда правят оценка.

Ford Crown Victoria (САЩ)

Как може да бъде систематизиран като готин квинтесенцията на американския полицейски автомобил? Ние допускаме, че е поради остарялата си структура на каросерията, мощния V8 и обстоятелството, че в продължение на три години в края на живота му можете да си купите подобен автомобил единствено в случай че сте от полицейско ръководство.

Тъжно е да се каже, само че през днешния ден Crown Vic към този момент е съвсем изцяло сменен от такива като Explorer в полицията.

Ford Police Interceptor Utility (САЩ)

Може би ще се запитате за какво този всемогъщ полицейски SUV е забавен.

Е, той символизира дълбоката наклонност американските полицейски ръководства да се откажат от обичайните огромни седани, които американците познават, обичат и от които се опасяват, в интерес на SUV колите, които стават все по-популярни и измежду цивилните водачи. 

С моторите Ecoboost V6 – в това число към този момент и с хибридна алтернатива – колите са по-ефективни от всеки път, а също така оферират обичайно ръководство и непоклатимост при високи скорости.

Ford също по този начин твърди, че това е единственият полицейски автомобил в света, който дава отговор на теста за удар откъм гърба при скорост 120 км/ч.

Opel/Vauxhall Senator (Великобритания)

От 1987 година Rover SD1 има противник за сърцето на всеки английски служител на реда и полицайка в лицето на красивия и жесток Vauxhall Senator, продаван в Европа като Opel. Но автомобилът в действителност се наложи през 1989 година с появяването на нова версия с 24-клапанов 3,0-литров шестцилиндров мотор с мощ 204 к.с.

Автомобилът е високо скъп от пътната полиция поради сигурното си ръководство и огромния си багажник, съвършен за преместване на конуси и краткотрайни знаци, и в доста връзки е съвършеното последно „ ура “ за огромния Vauxhall, който умира през 1993 година и не е сменен.

Lenco Bearcat (Канада)

Базираната в Масачузетс компания Lenco създава бронирани коли от 1981 година и пуска Bearcat през 2001 година, като е планиран взаимно с Бюрото за специфични ограничения на шерифа на окръг Лос Анджелис.

Базиран на Ford F-550 Super Duty и кадърен да устоя на огън от автоматизирано оръжие, той тежи внушителните 7 900 кг, тъй че в действителност се нуждае от своя 6,7-литров турбодизел Ford Powerstroke с мощ 440 к.с., с цел да се придвижва.

Екипи от вида SWAT в цяла Северна Америка употребяват автомобила, в това число тактическото звено на полицията в Отава, както е показано на фотографията.

Други консуматори са полицията в Австралия, Бразилия и Нидерландия. Армията, военноморските и военновъздушните сили на Съединени американски щати също го употребяват. Цената им е към 200 000-300 000 $ за брой, според от оборудването.

Holden Commodore SV6 (Австралия)

В продължение на десетилетия Commodore беше един от най-известните и най-използвани полицейски коли в Австралия и не можем да не се възхитим на всяка полицейска работа, която употребява 3,6-литров V6 мотор като общоприет полицейски автомобил.

Този мотор с мощ 286 к.с. се употребява и в Cadillac CTS. Последното потомство на Commodore е импортирано в Съединени американски щати, където е брандирано като Chevrolet SS.

За страдание този образец от 2016 година е един от последните от тази линия, защото GM затвори завода си в Австралия през 2017 година Така че нейната полиция ще би трябвало да употребява импорт оттук насетне, защото всички останали локални автомобилни фабрики също са затворени и се забавляват с избора на други възможности, както ще видим…

Mini Countryman (Грузия)

Съвременните Mini постоянно се възприемат като най-хубавото „ начин на живот “ транспортно средство, тъй че е прелестно да забележим по какъв начин грузинската полиция употребява компактния SUV Countryman в дейна употреба.

Wartburg 353 (Източна Германия)

Докато западногерманската полиция кара своите Audi 200 и BMW Серия 5, в Германската демократична република служителите на реда ръководят своите много по-ниско софтуерни Wartburg.

Все отново се предполагаше, че отоплението е на равнище, а колите имат прочут сексапил на Студената война.

След разпадането на Източна Германия фабриката на Wartburg е добита от Opel, който тогава е благосъстоятелност на GM. Той действа и до през днешния ден, като създава дребния автомобил Opel Corsa, който в този момент е благосъстоятелност на френската PSA.

Renault 4CV (Франция)

Един от 75-те автомобила 4CV, издигнати от Renault за парижката полиция, е един от първите 15 създадени автомобила с изрязани прозорци, с цел да може да се стреля с револвери по бягащи нарушители.

През 2017 година аукционният медиатор Bonhams продава този автомобил от 1955 година за 39 100 евро, към 44 000 щатски $ по това време.

Porsche 911 (Австрия)

Както ще видите по-нататък в този материал, австрийската полиция от дълго време е обожател на Porsche 911. Всъщност, когато доктор Порше за първи път стартира независима активност след Втората международна война, той прави това с дребна фабрика в Гмунд в страната.

Австрийското федерално министерство на вътрешните работи стана притежател на това 911 Carrera през 2017 година за няколко месеца, когато то беше употребявано за надзор на придвижването по пътищата.

Шефът на Porsche в страната, доктор Хелмут Егерт, означи: „ Партньорството ни с полицията има дълга традиция. През 60-те и 70-те години на предишния век не беше извънредно да се види полицейски или жандармерийски автомобил Porsche с мигаща синя светлина “.

Jaguar XJ6 (Великобритания)

Макар че колите от внушителен клас от дълго време са в нормална приложимост, колите от първокласния клас са малцина. Така че английската полиция е имала щастието да се снабди с по този начин обичания XJ6 за наблюдаване с висока скорост и наподобява, че XJ са били употребявани от началото на 70-те години на предишния век чак до началото на 90-те години.

Но закупуването и употребата на XJ ставаха все по-скъпи и през днешния ден единственият метод английски полицейски водач да се снабди с подобен модел е да вози министър-председателя на Обединеното кралство в брониран немаркиран образец.

Mercedes-Benz E43 AMG (Австралия)

Когато полицията на щата Виктория в Австралия преценя по какъв начин да размени създаваните в Австралия Ford и Holdens, тя изготвя план за тестване на редица вероятни коли. Един от тях беше този много вкусен Mercedes E43 AMG – суперседан с мощ 400 к.с. и 3,0-литров V6 с две турбини.

Lexus LS 400 (САЩ)

За страдание записите не ни споделят доста за този съответен полицейски автомобил от Съединени американски щати. Но знаем, че LS 400, когато е показан през 1989 година, слага нови стандарти за комфорт и изисканост в класа на първокласните коли и провокира тръпки по гърба в Щутгарт, наред с други места.

И не можем да се сетим за доста по-добри места за превозване на няколко часа дневно, патрулирайки пренебрежително, от тази машина с V8 мотор.

BMW i8 (Чехия)

Когато BMW даде на полицията в Чешката република чисто нов i8, полицията имаше разполагаем шест месеца или 20 000 км, с цел да разбере дали е за тях или не. Но за жалост единствено месец след началото на заема автомобилът е аварирал, когато лидерът му е получил сърдечен удар зад кормилото.

Volkswagen Passat W8 (Люксембург)

На пръв взор това може да наподобява като отегчителен полицейски автомобил с четири порти на VW, публикуван в цяла Европа и отвън нея. Всъщност това е доста редкият вид W8 – четирите фабричен ауспуха издават “схемата ”- който е разполагал с мотор W8 с мощ 275 к.с. и непрекъснато задвижване на четирите колела, с цел да помогне за използването на цялата тази мощ на пътя.

За времето си той е бил най-технологичният автомобил полицията на дребното европейско херцогство Люксембург.

Nissan Fairlady Z Nismo (Япония)

Fairlady Z е по-известен като 350Z на множеството места отвън Япония и е автомобилът, който бележи възраждането на компанията като производител на забавни коли след съвсем смъртоносния опит в края на 90-те години.

Но този съответен модел е още по-забележителен, защото това е модифицираната версия Nismo. През 2008 година забележителен брой от тях бяха предадени на въоръжение в полицията на префектура Точиги в централна Япония.

Тази версия Nismo единствено усилва мощността на 3,5-литровия V6 от 304 к.с. на 310 к.с., само че прибавя и апетитни екстри, в това число диференциал с лимитирано превъртане (VLSD), усъвършенствано окачване, нова система за надзор на сцеплението, аеродинамичен пакет NISMO и спирачки Brembo.

Hummer H2 (САЩ)

Един тексаски шериф не е желал да кара елементарен Hummer H2; той е желал нещо доста по-зловещо. Затова поръчал на немската тунинг компания Geiger да усили мощността на 7,0-литровия V8 до 710 к.с. и 667 Нм въртящ миг – и да инсталира 28-инчови джанти, с цел да се увери, че автомобилът е толкоз неуместен, колкото и бърз.

BMW 501 (Германия)

Само най-подготвените пътни служители на реда в Германия можеха да карат един от тези „ барокови ангели “ с 2,6-литров V8 (по-късно 3,2-литров V8). BMW извършваше цялата работа на място, като конструираше всеки автомобил особено за потребностите на полицията.

Баржа (Италия)

Добре, добре, знаем, че това не е автомобил. Но тук приказваме за Венеция, където полицейските коли не са доста потребни. Тази баржа се употребява за транспортиране на пандизчиите на локалната полиция.

Rover P6 3500S (Великобритания)

Rover оферираше 2,0- и 2,2-литрови четирицилиндрови P6, само че точно 3,5-литровият V8, изключително във версия 3500 S с механична предавателна кутия, беше идеалният автомобил за придвижване по пътищата с безпроблемното си показване на автомагистрала. Обикновено се боядисваше в бяло, само че се показваха и странни коли в цвят Zircon Blue.

Какво е забавното за този съответен автомобил? Карахме го преди няколко години и открихме, че е брониран, тежи 1995 кг и сред 1973 и 1987 година е превозвал ВИП персони, в това число членове на английското кралско семейство и тогавашния министър-председател Маргарет Тачър. Голяма част от багажника е била заета от мощно радиооборудване.

Lamborghini Huracán (Италия)

Италианската пътна полиция е добре известна с двете си Lamborghini Gallardo, едното от които е разрушено при гонене с висока скорост. Необезпокоявана от този дребен крах, карабинерите замениха останалото Gallardo с Huracán, употребен за преместване на незабавни дарения на човешки органи в хладилно поделение в предницата.

Ford Mustang Special Service Package (САЩ)

Mustang SSP е един от най-известните коли за гонене на Ford. Неговият високопроизводителен 5,0-литров V8 даваше време от 15,5 секунди на четвърт миля и му оказва помощ да „ chases Porsche for a living “, съгласно актуалната реклама (на снимката).

След тежка тестова стратегия, през 1982 година Калифорнийската пътна полиция, в качеството си на стартов клиент, закупува 400 от особено оборудваните Mustang-ове, с плануван експлоатационен живот от 18 месеца. Ford създава Mustang SSP до 1993 година

Citroën SM (Франция)

Френската жандармерия е част от армията, която има пълномощия над цивилното население. Освен че евентуално разполагат с по-добри оръжия от елементарните френски служители на реда, наподобява, че са се сдобили и с по-добри коли – чудесният Citroën SM е прибавен към високоскоростния ѝ автопарк (наречен „ brigade rapide d’intervention “, на френски „ бригада за бърза интервенция “) при започване на 70-те години.

Автомобилът е оборудван с мотор Maserati V6 с мощ 176 к.с., плод на покупката на именитата италианска компания от Citroën през 1968 година Между 1970 и 1975 година са създадени общо 12 900 броя SM.

Bugatti Veyron (Дубай)

Не знаем какъв брой добре подготвени са водачите на дубайската полиция, само че евентуално те минават през голям брой спомагателни проби (и повторни тестове), с цел да седнат зад кормилото на едно от двете Bugatti Veyron на полицията. Veyron е оборудван с мотор W16 с четири турбокомпресора, който развива 1000 к.с. и може да развие оптималната скорост от 407 км/ч. Предполагаме, че това е повече от задоволително, с цел да държи в шах boy racer-ите на Дубай.

Lykan Hypersport (Абу Даби)

Всичко, което може да направи Дубай, може да бъде съпоставено с това на Абу Даби, заради което последният е добавил Lykan Hypersport към арсенала си. Hypersport не е елементарен автомобил за придвижване по пътищата, защото са създадени единствено седем такива автомобила на цена от 3,4 млн. $ за брой.

Lykan е основан в Дубай и в този смисъл това е първият състезателен автомобил, планиран и създаден в Близкия изток. Той разполага с плосък шестцилиндров мотор с две турбини, който създава 791 к.с. Lykan твърди, че реализира време от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди, а оптималната му скорост е 394 км/ч.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР