Представете си, ако можехте да научите за живота на прабаба

...
Представете си, ако можехте да научите за живота на прабаба
Коментари Харесай

Какво ще стане с профила ви след смъртта и как цифровата ви душа ще продължи да живее

 фейсбук-ковчег

Представете си, в случай че можехте да научите за живота на прабаба си по нейната страница в обществените мрежи: да видите нейни фотоси от купони, смешни репостове, глуповати мемета, да разгледате събитията, които е посещавала, да прочетете разсъжденията й на стената. Съгласете се, че може би щяхте да се отнасяте към нея по изцяло друг метод. Щяхте да я познавате. А в този момент се замислете: нашите правнуци ще имат такава опция. Защото след гибелта вие ще продължите да съществувате.

Макар и с мравучкане по кожата, въпреки всичко взехме решение да изясним какво ще стане с персоналните страници в обществените мрежи след нашето изгубване и до какво извънредно събитие ще докара това в бъдеще. Само преди четенето дано се договорим, че тази информация няма да ни би трябвало на процедура през идващите 60 години, нали?

Фейсбук ще ви означи във възпоменание

на потребителите си авансово да напишат цифровото си наследство, като просто посочат в настройките на акаунта си човек, на който ще бъде предадено ръководството на страницата („ наследникът “ няма да вижда вашите известия, няма да може да изтрие записите, само че ще може да разгласява нови).

Можете да отбележите и акаунтът ви да бъде вечно заличен от фейсбук или да се трансформира във „ възпоменателен акаунт “. Възпоменателните сметки са място за другари и членове на фамилията, където да се събират и да споделят мемоари за лицето, което е умряло.

В Instagram ще станете мемориална изложба

Instagram просто ще ви трансформира в посмъртна изложба. Звучи злокобно, само че съгласете се, че тя в действителност може да опише доста за индивида. Роднините на умрелия могат да изискат закриване на акаунта (при изискване, че писмено потвърдят родство с притежателя на акаунта и доказателство за гибелта му). Ето ви една дребна инста-бюрокрация.

В Twitter могат да ви завладяват спамаджии

Преди време се случи скандал, след който нашата тематика стана още по-актуална: акаунтът на умрелия преди 2 години публицист Дейвид Кара бе хакнат от спам-бот и стартира да написа от негово име неведоми нелепости, хвърляйки в потрес почитателите му.

Въпреки този случай, в Туитър акаунтът може да бъде деактивиран от близки родственици или да остане какъвто е с вярата, че някогашните грехове на индивида няма да му навлекат спам-ботове.

 гугъл-срещу-смъртта

Гугъл ще извърши последната ви воля

„ Животът е цялостен с изненади… “ – по този начин стартира описанието на услугата за сметки на Гугъл на име „ За всеки случай “. В нея може да настоите „ интервал на безучастие “, т.е. в случай че внезапно спрете да употребявате търсачката и не сте били онлайн в продължение на дълъг интервал (вие сами определяте срока), Гугъл ще ви изпрати съобщение, че интервалът ви на неактивност свършва, а след няколко дни ще извърши вашата „ последна воля “. Нея може да напишете авансово, като решите на кого ще предадете всичките си сметки след своето изгубване (могат да бъдат до 10 души).

До какво ще докара това в бъдеще

Числото на умрелите консуматори на facebook от 2012 година насам към този момент е към 30 млн души. От това може да се направи извод, че не е надалеч денят, когато умрелите консуматори в обществената мрежа ще станат повече от живите. Вероятно в този ден ще зародят цели „ онлайн-некрополи “ и ще бъдат издадени публични кодекси за контролиране на виртуалното завещание.

Но какво значи това? Че в случай че на следващия ден починете, вашата цифрова душа ще продължи да съществува…

При това ще съществува не във тип на изоставена страница, а ще бъде пълноценно разсъдливо схващане, което просто постоянно е единствено онлайн. И не, това не е следващата серия на „ Черното огледало “, това са към този момент действителните технологии.

Има уебсайт на име Eterni.me, който взима цялата цифрова информация от обществените мрежи за умрелия (всяко негово известие, видео обръщение, всяка фотография, мнения, всички документи чак до разбора на урината му) и основава бот – копие на индивида, който може автентично да „ мисли “. Тоест може да си пишете с него в действително време, той ще реши и реагира на вашите известия и разкази като жив човек.

Само помислете, в случай че сходни услуги се развият, то в бъдеще ще можем да поддържаме връзка със своите предшественици, като че ли те в никакъв случай не са умирали. А известните хора, да вземем за пример политиците, ще може да ги питаме за консултация или отзиви за значими международни събития. Вероятно това би преобърнало историята.

Наистина, до каква степен могат да доведат сходни технологии не е ясно. А вие по какъв начин мислите?

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР