Знаете ли, че в началото на XX век България е

...
Знаете ли, че в началото на XX век България е
Коментари Харесай

В началото на XX в. България е първа по столетници. Учен посочва, че е заради киселото мляко

Знаете ли, че при започване на XX век България е първа по брой на столетници в Европа? Сред 5-милионното тогавашно население България в България живеели близо 4000 вековници.

За съпоставяне столетниците в Испания били 410, във Франция – 213, а в Италия  – 197.

Големият въпрос бил кое спомагало за дълголетието на българите?

По това време институтът „ Луи Пастьор “, основан във Франция, също стартира да изследва дълголетието на континента. И резултатите още веднъж удостоверяват – България е страната, в която има най-вече столетници.

В института „ Луи Пастьор “ работи и съветският Нобелов лауреат Иля Мечников. Той задълбочено изследвал процесите на стареене на организмите. Като експерт по чревната флора той стигнал до извода, че организмът се отравя от гнилостни процеси, които се развиват в червата.

Като контра на токсините, които тровят организма, Мечников стартира да изследва храните, които са потребни за чревната флора и могат да забавят процесите на стареене.

Когато вижда, че българите са първенци по столетници ученият стартира да обръща внимание на прословутото кисело мляко. И съгласно Мечников точно киселото мляко е една от аргументите за дълголетието на българите. 

А за интереса на учения към киселото ни мляко спомага и едно значимо изобретение.

През 1905 година българският студент Стамен Григоров, който следва медицина в Женева, открива пръчковидната бактерия, която оказва помощ на българското кисело мляко да вкисне – а точно лактобацилус булгарикус.

Стамен Григоров изнася отчета си за българската бактерия в института „ Луи Пастьор “ в Париж и насочва вниманието на Мечников към родното кисело мляко и безспорните изгоди от него.

През 1908 година Мечников написа публикация в годишника на Френската академия на науките, като в нея показва своите проучвания върху българската бактерия и нейното директно влияние върху дълголетието. Ученият е безапелационен – в случай че желаете да сте в положително здраве, е добре да ядете постоянно кисело-млечни артикули.

Хубаво е да знаем, че преди над 100 години сме били преди всичко в таква влиятелна ранглиста, само че през днешния ден единствено киселото мляко не ни оказва помощ и, за жалост, постоянно оглавяваме най-негативните ранглисти, свързани със здравето на европейците.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР