За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем

...
За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем
Коментари Харесай

Кои са възможните кандидати за патриарх ?

За повторно в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил. Богослуженията за празника ще отслужва наместник-председателят Врачанският митрополит Григорий.

Патрирах Неофит умря на 13 март и в този момент църквата ни се намира в комплициран и сложен интервал. Трябва да се избере нов патриарх, а преди този момент и нов Сливенски митрополит. Според богослови измежду най-вероятните митрополити, които могат да влязат в тройката са Николай, Йоан, врачанският Григорий, Гавриил и Наум.

След гибелта на патриарх Неофит св. Синод разгласи, че в тази обстановка първо би трябвало да бъде определен митрополит на Сливенска епархия, която вдовства към този момент съвсем четири месеца. Целта - Синодът да бъде в цялостен състав и да се реализира квалифицирано болшинство при избора на патриарх.

" За да може в по-голяма цялост да е регистрирана волята на митрополитите ", сподели пред Българска национална телевизия доцент Костадин Нушев, богослов.

Първият избор в Сливен беше касиран поради тъжба до Синода за ангажименти сред епархийските гласоподаватели по какъв начин да гласоподават за втория претендент. За втория избор обаче ненадейно листата от 10 епископи беше понижена до шест. Отпаднаха двамата, спечелили предходните епархийски избори - епископите Йеротей и Михаил, както и епископите Поликарп и Висарион. От Синода споделиха, че повода е, че нямат административни качества.

" Така се основават доста недоразумения, виждаме и митинг от страна на епархийските гласоподаватели, тъй като точно спечелилите от първия избор отсъстват ", съобщи доцент Костадин Нушев.

" Изведнъж взеха решение, че те не им харесват. На някого те не харесаха. Защото чакаха, че " те дано са в листата, но ние ще си изберем нашия човек ". Само че техният човек не можа да бъде определен ", счита проф. Иван Желев, богослов.
Така премахването на двамата епископи Йеротей и Михаил от листата може да се пояснява и като почистване на пътя към Сливенската митрополия на викария на митрополит Николай свещеник Арсений.

" Има едно болшинство към един авторитетен митрополит, който обича да прави каквато е волята му ", мисли проф. Желев.

Доц. Нушев счита, че смяната на изискванията в последния миг може да повлияе отрицателно както на избора за Сливенски митрополит, по този начин и за патриарх. Според проф. Желев пък се търси още един предан митрополит към упоменатото към този момент болшинство. Епархийският избор в Сливен ще е на 19 май. На 26 май от двамата определени епископи Синодът ще избере новия митрополит. Изборът на делегати за Патриаршеския събор е на 2 юни, изборът на тройката - на 20 юни и на патриарх - на 30 юни. В момента девет митрополити могат да бъдат определени на поста. Митрополит Николай обаче се отхвърли да бъде избиран. Обратимо ли е това?

" Ако Светия Синод реши, че той би трябвало да бъде включен в тази тройка от препоръчани за Патриаршеския изборен събор е допустимо той също да одобри това решение по силата на послушанието, което е водещо при клириците ", сподели доцент Нушев.

" Ще каже, че видите ли хората доста са упорствали, те го умоляват той да взе участие, тъй като на него разчитат и без него църквата надали не ще пропадне и по тази причина той решил въпреки всичко да взе участие ", счита проф. Желев.

Според доцент Нушев сегашният избор на патриарх ще бъде по-драматичен и комплициран от предходния. Кандидатите, съгласно него, евентуално ще са от междинното потомство митрополити, които са били викарни епископи в Софийска митрополия.

" Митрополит Николай от Пловдив, Варненският митрополит Йоан, Врачанският митрополит Григорий ".

Проф. Желев прибавя към тях още двама вероятни.

" Някои споделят, че може да бъде ловчанският митрополит Гавриил, митрополит Наум в действителност би могъл също да влезе в тройката ", мисли проф. Желев.

Костадин Нушев чака да има напрежение при избора в Сливен, което да повлияе и при избора на патриарх. Най-малкото, съгласно него, ще се разбалансира съотношението на силите в Синода. Според него митрополитите са групирани по това по какъв начин са реагирали на протичащото се в Сливен, по какъв начин би трябвало да се ползва Устава и да има или не Църковен събор, непровеждан към този момент 16 години.

Проф. Желев е по-категоричен. Според него към митрополит Николай гравитират митрополитите определени с негова помощ- Антоний, Киприан, Яков, Игнатий и търновският Григорий. Към тази група поставя и митрополит Наум. От другата страна били митрополитите Йосиф, Гавриил, Йоан, Даниил и Серафим. Дали е по този начин и по какъв начин ще протекат гласуванията за " Тройката " ще забележим напълно скоро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР