Днес влиза в сила забраната за реклама на хазарт в

...
Днес влиза в сила забраната за реклама на хазарт в
Коментари Харесай

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт

Днес влиза в действие възбраната за реклама на хазарт в медиите и на избрани публични места. Измененията в закона целят да лимитират рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на обособени категории лица. Въвеждат се и нови процедури за погашение на облагите.

Тези промени са положителни, но изискват непоколебим надзор. Всяка рестриктивна мярка би трябвало да бъде дейно следена, сподели пред БНР юрист Силвия Петкова. Тя вижда измежду законодателните промени ефективни ограничения за ограничение на хазартната взаимозависимост, тъй че да бъдат редуцирани вредите от нея.

" Мерките имат извънредно добър потенциал да лимитират зависимостта от
хазарт, без да засягат в основна степен хазартния бизнес, чиято концепция е обвързвана със развлечение. Законодателят свърши добра работа с тези промени. Сега на ход е изпълнителната власт, контролните органи, които да свършат своята. "

Сив сектор на хазартните игри няма по какъв начин да има, тъй като организирането им не по открития ред и присъединяване в такива игри е престъпление, посочи юристът. Според Петкова още веднъж би ставало въпрос за надзор за възможни противозаконни
хазартни зали.

Доц. Жана Попова от Факултета по публицистика и всеобща връзка изрече опасения, че макар признатия закон и периода от 3 месеца, може да се забави подзаконовото законодателство.

" Това са съвсем 3 месеца, които медиите имат, с цел да си пренаправят бюджетите. Телевизиите печелят доста повече от телевизионните права на спортни събития, които пък са финансирани от същите тези
лотарии. Това, което трябваше да заявяват малките екрани не е всичко, което получават от реклама, а какво  получават от продажбата на телевизионни права. Това е по-големият приход ", разяснява доцент Попова.

Преподавателят по публицистика счита, че отвън уредбата остава " какво се прави сред децата с
хазарта ", тъй като по думите ѝ " до българските учебни заведения не може да се продава алкохол, само че може да се продава хазарт ".

Този закон няма да уреди въпроса за предварителната защита, акцентира Жана Попова. " За предварителна защита ни приказват същите хора, които ни споделят – играйте. "

Не е хубава декларация една медия да излезе и да каже – ние сме подвластни от рекламодателите, акцентира доцент Попова.

" Дали медиите са завладяни от лотарийните компании – всеки има отговор на този въпрос и го вижда по метода, по който реагираха те на тази обстановка. Обаче дали публицистите са подчинени? "

Нито Съвет за електронни медии, нито Национална агенция за приходите имат капацитет да наблюдават голямото онлайн наличие за
хазартни реклами, уточни различен проблем преподавателят по публицистика.

" Не сме провели диалога дали изобщо желаеме
хазарт в нашето общество. Как тъкмо да се играе? Доколко детските площадки да бъдат обрамчени от реклами? Ако ние самите не вършим избори, никакви закони не могат нищо да ни уредят. Избора да не излъчваш реклама трябваше медиите да го създадат! "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР