Работата на астронавтите в космоса си е много трудна по

...
Работата на астронавтите в космоса си е много трудна по
Коментари Харесай

Екзоскелет ще помага на астронавтите в космоса

Работата на астронавтите в космоса си е доста сложна по формулировка. Тя става още по-сложна поради скафандрите, които са обемисти, тежки и неуместни.

В изискванията на слаба гравитация паданията са доста чести. Изправянето обаче се оказва мъчно, а в някои обстановки би трябвало да бъде направено бързо.

Затова учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са създали специфичен екзоскелет за астронавти, оповестява TechCrunch. Астронавтите ще носят екзоскелета по тялото си под скафандъра. А главната част от моторите и механиката е в " раницата " на гърба на скафандъра, в която е поместено и останалото съоръжение и кислородът.

Проектът носи името SuperLimbs, т.е. " супер крака ". Те не могат да предотвратят рухването, само че ще създадат изправянето доста по-бързо и елементарно. Също по този начин ще са от изгода и при сядане, лягане, ставане, изправяне. Ще обезпечават и поддръжка за гръбнака при седене. Целта е да се пести силата на астронавта, както и да се улесни неговото всекидневие.

Учените споделят, че астронавтите от задачите " Аполо " са падали доста постоянно. В 80% от случаите това е ставало до момента в който копаят или работят с някакъв инструмент. А новите задачи Artemis ще имат още по-голям фокус над сходна изследователска активност и по тази причина екзоскелетът ще е от огромна изгода за астронавтите.

SuperLimbs към момента е първообраз, само че към този момент има и някои по-специализирани функционалности. Например ще може да приспособява силата и придвижванията съгласно присъщите особености на индивида, който го носи. Разработката е усъвършенствана версия на предходен план, който беше очакван за служащи на Земята.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР