Представените параметри от бюджета за 2023 г. от финансовия министър

...
Представените параметри от бюджета за 2023 г. от финансовия министър
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Новият бюджет не предвижда по-високи доходи

" Представените параметри от бюджета за 2023 година от финансовия министър Асен Василев е един добър счетоводен документ, едно равнене на приходите и разноските. Това съобщи народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев и изясни: " Започваме от пенсиите и заплатите, само че кого в действителност лъжем? Повишават пенсиите от юли с 12%, само че белким не знаем, че инфлацията за предходната година е 15%? Така че дано го кажем - няма никакво нарастване на пенсии и приходи, защото инфлацията е по-висока от номиналното нарастване ", уточни той в ефира на БТВ.
Гечев разяснява, че при този бюджетен баланс и невисок напредък, покупателната дарба на всички понижава. " Това е добър счетоводен баланс от позиция на следното - нараснали са приходите, понижили са разноските и са стигнали недостиг от 3%. Но на никое място в света не се мери икономическият напредък единствено с бюджетен недостиг. Сега се пробват да подчинят цялата стопанска система на фиксацията, която са си наумили - да влезем неготови в еврозоната от догодинаУ, разкри той и добави, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да утвърди подобен бюджет на стягане на коланите, откъснат от българската стопанска система.
" Този бюджет не е привързан с икономическото развиване на България ", съобщи проф. Гечев и продължи: " Имаме понижаване на финансови разноски, няма нищо за тласъци за селското стопанство. Този бюджет наподобява уравновесен, само че по отношение на него, да вземем за пример румънската кола стартира да се отдалечава, тъй като румънците последните три години поддържат 4-5-6% напредък ", уточни социалистът.
" Така, както ние пазиме обществени стратегии, целият свят знае, че най-хубавата обществена политика е икономическият растежУ, изясни Румен Гечев и даде образец: " Какво от това, че бюджетният недостиг е 3%, като в калта стоят 3 милиарда в АЕЦ " Белене ", вместо да ни носят стотици милиони всяка година? ", попита той и посочи, че до момента в който стоят реакторите в калта, токът ще нараства. Българска социалистическа партия поддържа заложеното нарастване на учителските заплати, само че проф. Гечев открои едно несъгласие: " Например учител лекар на науките ще получава с 60 лв. повече от някой преподавател по физическо. В коя страна го има това? ", попита той.
Румен Гечев попита и какво става с българското произвеждане: " Сто % ще вземем от дивидентите на държавните предприятия - това са към 1,5 милиарда А какво вършим с частните предприятия в енергетиката? Източваме държавния енергиен бранш, а частният процъфтява ", разкри той. По думите на социалиста този бюджет удостоверява, че служебният кабинет е бил надул служебните разноски и е понижил приходите. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР