Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран изглежда

...
Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран изглежда
Коментари Харесай

Астрономи разкриха истинските цветове на Нептун и Уран за първи път

Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран наподобява е била неправилна - най-малко това излиза наяве от ново проучване, извършено от английски астрономи. В него те откриват, че двете планети в действителност са доста по-сходни по цвят, в сравнение с се предполагаше до момента.

Снимки от галактическа задача през 80-те години на предишния век демонстрират, че Нептун е наситено наследник, а Уран - зелен. Новото изследване на английските учени обаче открива, че и двете планети имат подобен зеленикавосин колорит.

Оказа се, че досегашните изображения на Нептун са били в допълнение преработвани, с цел да се покажат елементи от атмосферата на колоса, което е трансформирало същинския ѝ цвят.

" Те са правили нещо, което мисля, че всеки с профил в Instagram е правил в някакъв миг от живота си - трансформирали са цветовете ", споделя професор Катрин Хейманс, професор по астрофизика в Единбургския университет, пред английската медия BBC.

" Те акцентират синьото, единствено с цел да разкрият особеностите, които можете да видите в атмосферата на Нептун, и по тази причина изображението наподобява доста синьо, само че в реалност Нептун в действителност е много сходен по цвят на Уран. "

New images reveal what Neptune and Uranus really look like:
— University of Oxford (@UniofOxford)
През лятото на 1989 година галактическият уред на НАСА " Voyager 2 " съобщи първите фотоси на Нептун и Уран от далечните краища на Слънчевата система. Снимките посочваха двете галактически тела с почти идентични размери, заобиколени от атмосфера със подобен състав, само че и двете в разнообразни цветове.

Сега доктор Патрик Ъруин и сътрудниците му са употребявали усъвършенствани принадлежности на галактическия телескоп " Хъбъл " и на огромния телескоп в Чили, с цел да покажат цветовете на планетите допустимо най-точно.

Екипът е създал модел, който съпоставя данните за светлината от полярните и екваториалните райони.

" По този метод доказахме, че Уран е по-зелен по време на слънцестоенето заради това, че в полярните области има понижено количество метан, само че и увеличена дебелина на блестящо разсейващите се частици метанов лед ", изяснява Ървин.

Около двата ледени колоса обаче остават доста мистерии. Космическият телескоп " Джеймс Уеб " неотдавна разкри нов портрет на Уран, който демонстрира постоянно невидимите му пръстени и скритите характерности на атмосферата му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР