Председателят на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич

...
Председателят на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич
Коментари Харесай

Желко Комшич: БиХ все още не е изминала своя демократичен преход

Председателят на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич съобщи през днешния ден, на сесията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк, отдадена на обстановката в БиХ, съобщи че страната към момента не е минала своя либерален преход.


Комшич изрази удовлетворение от решението на Съвета да удължи мандата на задачата интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ Алтеа “ за идната година, заяви " Сараево Таймс. "

В обръщението си Комшич отдели най-вече място на сегашния шестмесечен отчет на висшия представител Кристиан Шмид за обстановката в страната, като изрази поддръжката си за работата на Службата на висшия представител.

Той напомни, че законната цел на Дейтънското съглашение е установяването на мир, което сигурно е реализирано през предходните 28 години. Комшич уточни още, че след установяването на мира Босна и Херцеговина е навлязла в процеса на своя преход към съвременна демократична страна, което е идната цел и на която би трябвало да се обърне цялостно внимание.

„ За страдание, след 28 години от подписването на Дейтънското спокойно съглашение, Босна и Херцеговина към момента не е минала целия път на своя либерален преход и остава затворена във водовъртежа на етнически основани политики и разнообразни етнически проектирани цели. Към това сигурно би трябвало да прибавим и обстоятелството, че Дейтънското спокойно съглашение се трансформира в инструмент за разнообразни геополитически надпревари на разнообразни играчи на геополитическата сцена “, разяснява Комшич.

Той сподели още, че в тези геополитически надпревари може да се забележи общ знаменател, който е еднакъв за другите геополитически артисти и той се отнася до обстоятелството, че на Босна и Херцеговина в действителност не е разрешено да премине към съвременна демократична страна и затова тя остава зациклили в етническите политики, че целят цялостен провал на политическата и обществена система в страната.

Политикът счита, че някои решения на Кристиан Шмид, които се стремят да защитят конституционния ред в Босна и Херцеговина, са били положителни, само че за жалост са били незадоволителни и неразбираеми, което е асъдействало за повишаването на политическото напрежение.

„ За страдание, прави усещане, че висшият представител се оправя относително едва с сходни политически старания. Необходимо е да се подчертае, че има огромна диспропорционалност сред мненията, показани в неговия отчет, по отношение на това, което висшият представител действително прави за превъзмогване на тези проблеми. Неговата диагноза на казуса, който се отнася до държанието на артисти от ентитета Република Сръбска, в който те приказват за някаква хипотетична мирна разлъка, спокойно разформироване или пълномощия на ентитета, сигурно е вярна, само че диагнозата му не е съпроводена от съответни дейности. Дали това държание на висшия представител се дължи на неналичието на потенциал или повода за това е неналичието на поддръжка от интернационалната общественост, е въпрос, който заслужава явен и прецизен отговор. Гражданите на Босна и Херцеговина чакат подобен отговор, изключително в новия геополитически подтекст “, акцентира Комшич.

Председателят на президентството на Босна и Херцеговина сподели също, че не е допустимо да се избегне фактът, че висшият представител е посочил своята пристрастност, като е разрешил на политическа група да сформира ново държавно управление в Босна и Херцеговина, обратно на изборните резултати, като е суспендирал конституцията на самостоятелната област за 24 часа.

„ Това беше невиждана офанзива против върховенството на закона в Босна и Херцеговина, защото суспендирането на която и да е конституция не може да има законна цел. Това също не са положителни практики, тъй като висшият представител е представян като привързан човек, какъвто той, в името на работата, която извършва, в никакъв случай не би трябвало да бъде “, посочи Комшич.

Той също по този начин означи, че прави оценка всяко изпитание на Върховния представител, когато има обсада във действието на държавните институции, защото Шмид " се пробва да позволи зародилите блокажи с ролята си на медиатор, което е и негово обвързване ".

Днес висшият представител на интернационалната общественост Кристиан Шмид показа постоянния си отчет до Генералния секретар на Организация на обединените нации, в който отбелязва събитията, свързани с осъществяването на Общото рамково съглашение за мир в Босна и Херцеговина в интервала от 16 април до 15 октомври 2023 година

В качеството си на последна инстанция в региона, висшият представител предизвести за невиждани офанзиви против Мирното съглашение и конституционния и правния ред на Босна и Херцеговина (БиХ), в това число против висшия представител и Конституционния съд на БиХ като техни пазители. Той акцентира, че отговорността за нападенията е на управляващите на Република Сръбска (РС) отпред с президента на районен съд Милорад Додик, който е обект на интернационалните наказания за опасност против Мирното съглашение./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР