Не мога да оставя жена си и трите си деца

...
Не мога да оставя жена си и трите си деца
Коментари Харесай

Няма да се върна: украинците в чужбина и военната служба

" Не мога да оставя жена си и трите си деца и да отида да водя война. " Украйна лимитира консулските услуги за украинските мъже в наборна възраст в чужбина. Но някои искрено декларират, че нямат желание да се връщат.

" Добре, че предходната година си направих паспорт в Кьолн и към този момент не ми се постанова да вървя в консулството ", споделя пред Дъждовни води Олег от Киев, който в този момент живее в Германия със брачната половинка си и трите си деца, написа Факти.бг.

Така той разяснява изявлението на украинския външен министър Дмитро Кулеба за преустановяването на консулските услуги за украински жители в наборна възраст, които се намират в чужбина.

Киев желае да ограничи правото на консулски услуги в непознати страни за тези украинци. " Пребиваването в чужбина не освобождава жителя от неговите отговорности към родината. Ето за какво дадох инструкции да се подхващат ограничения за възобновяване на справедливото отношение към мъжете в мобилизационна възраст в Украйна и в чужбина ", написа Кулеба в мрежата Х на 23 април.

Какво се трансформира за украинците в чужбина

Още същия ден беше спряно издаването на документи в чужбина. От украинското външно министерство обясниха, че краткотрайната мярка е обвързвана с неотдавна признатия закон за мобилизацията и военната регистрация, който ще влезе в действие на 18 май. Изключение се прави единствено за заявките за издаване на персонални карти за завръщане в Украйна.

Според новия закон всички украински жители от мъжки пол, намиращи се в чужбина, са длъжни да се записват за военна работа. Как тъкмо следва да го създадат отвън страната и какви документи би трябвало да показват не е доста ясно, разяснява за Дъждовни води юрист Анна Ишченко. Юристката прецизира, че законът се отнасят за всички украински жители от мъжки пол без изключение - както за напуснали страната след началото на съветската инвазия в Украйна през 2022, по този начин и за тези, които от раждането си живеят в чужбина.

До 30 дни след приемането на държавното разпореждане всички мъже с украински паспорт би трябвало да се записват за военна работа. Във въпросния документ ще бъде разказана и съответната процедура за това, добавя Ишченко. Всеки, който се е записал на доклад при военните, ще разполага с 60 дни, считано от 18 май, когато законът ще влезе в действие, с цел да даде на управляващите настоящ адрес, телефонен номер, адрес на е-поща и други персонални данни.

Освен че ще бъдат лишени от консулски услуги, на нарушителите ще бъдат налагани и санкции от 510 до 850 украински гривни, а при наново нарушаване - до 1700 гривни. Според юрист Ишченко в украинския парламент - Върховната рада - към този момент е импортиран законопроект, с който размерът на санкцията ще бъде вдигнат на 22 500 гривни, в случай че в страната е оповестено военно състояние. " Неплащането на санкцията в 10-дневен период може да докара до формиране на изпълнително произвеждане и регистриране на лицето в регистъра на длъжниците, което води до редица други ограничавания на правата, по-специално на разпореждането с имущество и правото за осъществяване на предприемаческа активност.

Юристи подлагат на критика ограниченията

Според адвокатката украинските управляващи ще бъдат изправени пред голям брой правосъдни каузи поради непропорционалната суровост на тези наказателни ограничения, засягащи всички украински мъже в чужбина без изключение. " В такива случаи съдилищата би трябвало да открият дали управляващите са работили добросъвестно и в сходство с правилото за тъждество на жителите пред закона. Макар Украйна да се намира във война, дейностите на управляващите не са съобразени с правилото на пропорция ", споделя Анна Ишченко. Според нея задачите, които преследва мярката, не подхождат на последствията за жителите.

Изпълнителният шеф на Украинския хелзинкски съюз за правата на индивида Олександър Павличенко също счита това за дискриминационен метод. За Дъждовни води той сподели, че откакто им се отхвърлят консулски услуги, хората могат да стартират да търсят друго поданство - дори и като бежанци или посредством други процедури. Правозащитникът също не изключва опцията за завеждането на голям брой правосъдни каузи против новите правила, като в съответния случай ищците ще могат да се базират по-специално на Европейската спогодба за правата на индивида.

Юристите, с които Дъждовни води беседва по тематиката, се съмняват, че отводът на консулски услуги ще спре тези мъже, които бягат от Украйна, с цел да не се бият на фронта.

Мъжете, които не желаят да се връщат

Олег, гражданин на Киев, татко на три деца, който е напуснал Украйна легално, няма да се записва за военна работа. Той се опасява, че може да му се наложи да се бори, макар че съгласно настоящите разпореждания е освободен от работа като многодетен татко. " Не мога да оставя жена си сама с три деца и да отида да водя война ", споделя той.

Друг гражданин на Киев, Богдан, който също не желае да назове семейството си, е сигурен, че новите ограничения няма да повлияят по никакъв метод на мобилизацията. Той е напуснал Украйна незаконно през Молдова и в Германия е получил статут на краткотрайна протекция. Богдан никога не възнамерява да се върне в Украйна - усеща се добре в Германия, където учи езика и където живее с чувството, че " се грижат за теб ", споделя той. Украинецът е сигурен, че глобите против тези, които няма да се запишат на доклад при военните, няма да трансформират решението им.

Подобно на Олег, Богдан също е благополучен, че неотдавна е съумял да си извади нов паспорт. " Надявам се, че през 2032 година, когато ще би трябвало да го сменя с нов, ще имам друго поданство, може би немско ", споделя украинецът.

Данните на Федералната статистическа работа на Германия сочат, че измежду новопристигащите от Украйна има почти идентичен брой мъже и дами на възраст от 18 до 60 години. Преди две години дамите са съставлявали две трети от бягащите от войната украинци. Втората по величина категория измежду украинските бежанци са децата.

И още малко статистика: измежду връщащите се от Германия в родината си украински жители 39% са дами в трудоспособна възраст и 23% - мъже в наборна възраст.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР