Председателят на Сдружение Достойнство, отговорност, морал Иван Сотиров е бивш

...
Председателят на Сдружение Достойнство, отговорност, морал Иван Сотиров е бивш
Коментари Харесай

Иван Сотиров: Слави Трифонов показа изпреварващо, че няма да допусне да бъде изнудван

Председателят на Сдружение " Достойнство, отговорност, морал " Иван Сотиров е някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили в 37-ото и 40-ото Народно заседание. Търсим го за разбор на политическата обстановка след препоръчаното от Слави Трифонов държавно управление на " ИТН ".

- Всички политически сили отхвърлиха да поддържат проектокабинета на Слави Трифонов. Не проиграват ли шанса да сменят системата така наречен партии на митинга?

- Ако погледнем нещата - по какъв начин стояха в предходния парламент, тогава същите тези партии, които в този момент са доста наранени от това, че е препоръчан по този метод кабинетът на " ИТН ", даваха безусловна поддръжка, без даже и да е ясно каква кандидатура ще бъде препоръчана за министър-председател. Предлагаха да поддържат държавно управление на " ИТН " абсолютно и то при изискване, че " ИТН " не беше първа политическа мощ и единствено с 51 народни представители. Сега, когато е първа мощ с 65 народни представители, внезапно всички тези партии към този момент започнаха да показват искания. Това е непоследователно отношение по отношение на това, заявяваното от тях преди. А за три месеца нищо не се е трансформирало.

Очевидно те разчитаха, че при новата обстановка, когато публичните настройки са да не се върви на предварителни избори, че ще могат да изтъргуват оптимално поддръжката си при тази патова обстановка, която е при толкоз доста равнопоставени партийни субекти. Защото горе долу виждаме, че няма изразен победител, че разликите не са трагични сред обособените политически сили.

С този изпреварващ ход Трифонов се пробва да им покаже, че няма да допусне да бъде изнудван. Досега единствената рецензия на другите партии към него беше, че преди не е поел отговорност да сформира държавно управление. Е, в този момент е подготвен да я поеме. Разбира се, това може и да е и пас от негова страна, с цел да не могат повече да го упрекват, че бяга от отговорност. Всъщност, той им споделя, в случай че ме подкрепите, откакто сте го заявявали и преди, аз ще поема отговорността да ръководя, в случай че не ми дадете тази опция и желаете да търгувате с мен, аз няма да вляза в тази скица.

Тук е редно да се напомни и това, че първичната поръчка на " ИТН " беше, че те ще бъдат опция на цялото политическо статукво. В този смисъл, и от позиция на упованията на тези, които гласоподаваха за тях, мисля, че това държание е разумно. Напротив доста по-нелогично би било да се тръгне с всички други, които в една или друга степен са остарели играчи от статуквото, да се влиза в някакви безкрайни сделки. Защото тук, при тези резултати, не става въпрос за тройна, а за четворна коалиция. С очевидни и неявни поддържа трябват най-малко четири партии, като изключим ГЕРБ, с цел да може " ИТН " да имат болшинство.

Този ход на водача на " ИТН " сложи в потрес доста хора, които станаха заложници на своите илюзии, като трансфораха желанията си в действителност и повярваха, че Трифонов ще ги обгрижва по този начин, както го правеше Борисов. Още преди изборите предизвестих тези, които наивно имаха вяра, че ще сменят партиите на статуквото, че на тези избори за следващ път статуквото ще си смени партиите. Очевидно е че кукловодите и сценаристите на Прехода взеха решение да сменят Борисов, като заложиха на няколко нови плана. И е явно, че олигарсите не съумяха да се договорят. Преди изборите изглеждаше, че те са се договорили, че има някакво общо виждане за някакво " Отечествен фронт държавно управление ", като всички по някакъв метод са си балансирали ползите. Явно, че олигарсите, които стоят зад другите планове, не са постигнали договореност по какъв начин ще бъдат разположени в ново държавно управление и за това нещата добиха и този израз.

- Трифонов пое ли политическата отговорност с проектокабинета и този ли бе методът да я разгласи?

- Неговият жанр постоянно си е бил подобен. Целият план и държанието на " ИТН " през цялото време беше такова. Тази партия бе основана със поръчката да изчегърта всички, а освен ГЕРБ. Това са упованията на нейните гласоподаватели. Това, че предизборната им тактичност беше да не си отварят доста фронтове, е различен въпрос. И аз не мога да схвана какви са упованията на тези, които го възхваляваха Слави Трифонов, в това число до деня на изборите, до момента в който той не излезе с този анонс. Всички хранеха някакви илюзии, че той, като Бойко Борисов, ще ги ухажва, ще се договаря с тях и ще ги постави на софрата. Тези, които в този момент се пишат за борци против статуквото, а преди се въртяха към Борисов, очевидно си мислеха, че ще играят тази игра и с Трифонов. Някои хора са сюрпризирани в своите упования, че нещата ще им се случат по този начин, както им се искаше.

- Смятате ли, че има късмет Демократична България и " Изправи се! Мутри, вън! " да се договорят с " ИТН " или по-скоро отиваме към втори предварителни избори дружно с президентските?

- Всички разновидности са вероятни, тъй като от много години следим, че в политиката няма политическа логичност, защото има доста мощен втори проект. Всичко зависи по какъв начин ще се договорят и дали ще се договорят олигархичните кръгове, които стоят зад партиите на по този начин наречената " смяна ". Може да се откри в това число някакво опазване и на Отечествен фронт формата на служебния кабинет посредством възлагане на мандат на трета политическа мощ, в случай че държавното управление на " ИТН " бъде неодобрено. Втората партия, на която по конституция би трябвало наложително да се предложи мандат - ГЕРБ, явно няма да получи поддръжка за държавно управление и тогава към този момент нещата са в ръцете на президента. Шанс за основаване на мандат в границите на този парламент има единствено с възлагане на подобен на " Демократична България ", тъй като с Българска социалистическа партия ще бъде доста нелицеприятно да се сформира държавно управление и мисля, че няма да се случи.

Президентът, несъмнено, ще е в много тежка колизия. От него ще се чака да направи всичко допустимо, с цел да се сформира държавно управление и да не се отива на предварителни избори, само че това значи, че би трябвало да прескочи Българска социалистическа партия - партията, която го направи президент. Ако разпореди на нея, се отива на предварителни избори и Радев ще бъде упрекван в спор на ползи - че си назначава второ служебно държавно управление, което да му обезпечи служебна победа. Неговата задача по никакъв начин не е лесна. Ако прескочи партията, която го е издигнала, ще разочарова доста нейни последователи, на които той главно разчита.

Не бива да забравяме и това, че Радев с цялостното си държание има огромен принос за неуспеха на Българска социалистическа партия, защото той в по-голямата степен се асоциираше като някакъв водач на една неофициална политическа настройка или коалиция сред " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! ", с което Българска социалистическа партия мина на втори проект. Той към този момент нанесе няколко удара на Българска социалистическа партия - и на предходните, и на тези избори. Има и още едно значимо събитие - обществена загадка е, че президентът и водачът на Българска социалистическа партия са в спор. Дори и в служебния кабинет той знаково назначи хора от нейната вътрешна съпротива. За Радев ще е огромен проблем и спорът, който зрее сред " Демократична България " и " ИТН ". Всички тези спорове сред партии, от които той чака непосредствено или косвено поддръжка, не са приятни за него.

Наблюдаваме нещо, което до момента не се е случвало. Обикновено за целия преход олигарсите са намирали метод най-малко на първия стадий да се договорят. Сега явно са изострени апетитите, тъй като се чака страната ни да получи десетки милиарди от Европа. Очакванията са да се раздават големи средства и около рецесията. Освен това беше ясно, че другите политически планове се явяват като един фронт с лозунга " Дайте да свалим Борисов, пък след това ще забележим ". Те получиха поддръжка от прекомерно разнопосочни по ползи олигархични кръгове. Това са стопански структури, които водеха борби на терена посредством своите политически планове дълги години. И внезапно тези хора се оказаха в един тим единствено и единствено тъй като желаеха да отстраняват Борисов, който към този момент за 12 години стана тежко задължение за олигарсите. Те не желаят Путинов модел на ръководство, при който да има един министър-председател, който да им играе Capo Di Tutti Capi. И взеха решение да диверсифицират модела, пък след това да му мислят какво ще се случи.

- Възможно ли е последващи избори да понижат протестната инерция и да върнат ГЕРБ на власт?

- При тази рецесия на доверието в политическите партии е мъчно да се предскаже накъде ще избият нещата. Ние следим ниската изборна интензивност, която комфортно не се разяснява от огромна част от медиите и анализаторите, а тя е пестник за всички политически партии. Сега виждам, че най-различни политически партии и политици се кичат с това, че били партии на митинга, само че действително има протестен избор против всички партии.

Ако се направи една дисекция на поддръжката за обособените партии, в това число и за ГЕРБ, и за Българска социалистическа партия, и за който щете. Това са поддържа не толкоз за партиите, колкото гласоподаване за по-малкото зло. Ние нямаме положителна мотивация и това си проличава. Водещите партии получават поддръжка в пъти по-малка от тази, която водещите партии получаваха преди. Това като цяло демонстрира едно обезсърчение и митинг на гласоподавателите. Голяма част от хората, всеки един от нас, който поддържа връзка, вижда, че съвсем няма човек, който да не отива с отвращение на тези избори, в това число и аз. Гласуваш за по-малкото зло, само че това в действителност не е гласоподаване за партията, за която си дал гласа, а гласуваш протестно, с цел да не завоюва друга партия. Вотът е протестен против всички партии. Като махнем клиентелния избор на партийните апарати, корпоративните кръгове, купени гласове, на партийните почитатели, който е най-много 1.5 милиона гласа за всички парламентарни партии, всичко друго е една или друга степен протестен избор. Това е систематичен проблем. Той ще тежи като дамоклиев меч върху всяко бъдещо ръководство.

Очакванията на хората, които бяха на митингите, са високата летва, която би трябвало да прескочи всяко бъдещо държавно управление. Лидерите на партиите, които през днешния ден се кичат с етикета " партии на смяната ", не лидираха митингите, а обикаляха там като изгладнели кучета. Протестът беше антисистемен против цялата политическа система. Това, че някои хора се пробваха постфактум да узурпират митинга и да си го присвоят, е друга тематика, само че истината е, че жителите, че младежите имат огромни упования. Те ще съдят новото ръководство не като го съизмерват с ГЕРБ, а като го съизмерват със своите упования. На протестния избор можеш да стъпиш, с цел да се добереш до властта, само че на протестният избор не можеш да седнеш, с цел да управляваш. Има една максима, че със щикове може да вземеш властта, само че на щиковете не можеш да седнеш. Същото важи и за протестния избор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР