Председателят на Народното събрание Росен Желязков отдаде почит пред тленните

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков отдаде почит пред тленните
Коментари Харесай

Росен Желязков отдаде почит пред тленните останки на Гоце Делчев в Скопие

Председателят на Народното събрание Росен Желязков отдаде респект пред тленните остатъци на лидера на Илинденско-Преображенското въстание и ВМОРО Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие.

През 2023 година бяха маркирани три значими годишнини: 130 години от основаването на ВМОРО, 120 години от експлоадирането на Илинденско-преображенското въстание и 120 години от гибелта на Гоце Делчев, който е погубен на 4 май 1903 година край село Баница, Серско.

След убийството лидерът на ВМОРО е заровен в двора на църквата в село Баница. През 1906 година Михаил Чаков изважда част от костите му, защото торсът не се е бил разложил. След края на Първата международна война те са донесени в София. През 1923 година са предадени за предпазване на Илинденската организация, сплотяваща ветерани в освободителните битки на българите в Македония и Одринско.

През 1946 година тленните остатъци на Гоце Делчев са предадени на НР Македония. Те са положени в нов особено направен за задачата саркофаг, дело на майстора от Дебърската школа Насте Мирчевски. Именно в този саркофаг те се намират и до ден-днешен в каменния гроб на църквата " Свети Спас ".

Самата черква добива днешния си тип през XIX век. Иконостасът е дело на майсторите Петър Филипов и Макрий Негриев. Той е приключен през 1825 година Сред стилизираната растителност на иконостаса, майсторите издълбават свои автопортрети и под тях има надпис. В 1854 година Дичо Зограф изписва доста от иконите в църквата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР