Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

...
Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи
Коментари Харесай

Клод Мораес: България има основна заслуга при промените върху контрола на Европол

Председателят на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал Клод Мораес (С&Д) съобщи в изявление пред телевизия Европа, че България е с съществена заслуга при измененията върху контрола на Европол. Ето какво още сподели той:

-Господин Мораес, взе се доста значимо решение за Европол и контролът над него. Кажете ни допълнително елементи какво е то и за какво е толкоз основно?
-Тази среща беше освен значима, тя беше историческа. Заедно с господин Цветан Цветанов, ръководител на Комисията по вътрешен ред във вашето Народно заседание успяхме за пръв път да създадем по този начин, че да има народен надзор върху Европол. За българското председателство на Съвета на Европейския съюз, господин Цветанов и всички работещи по тази тематика – те направиха това да се случи. Това е доста знаково. Защо е значимо? Защото Европол е измежду най-важните организации на Европейски Съюз. Бори се с проведената престъпност, противопоставяйки се на незаконните рискове, които заплашват хората, само че също и на тероризма,заплахите в интернет. Все неща, които намират рискови в този момент за Европейския съюз. Затова се нуждаем от организация, която е добре ръководена, добре финансирана, само че също се е концентрирала върху тези закани. Не единствено на Западните балкани, само че и да прави нужните връзки с всички страни в Европа. За българското европредседателство, за българското държавно управление това е в действителност огромен триумф. В европейския парламент работихме в тясно съдействие с българското държавно управление, с цел да се случи тази регулация на Европол.

-След Брекзит ще има ли смяна в обмена на информация, Обединеното кралство е водеща страна в това отношение? Как ще работят Англия и Европейски Съюз в тази сфера?
-Обединеното кралство е огромен източник на информация и службите му спомагат чудесно на останалите. Но несъмнено, не всички данни идват оттова. Ние ще продължим да обменяме информация между тях, само че на друга база. Мисля, че хората желаят да видят обстановка, при която и Европейския съюз, и Англия печелят. Това обаче би трябвало да стане по правилния метод. Знам, че България е доста отворена към тази концепция, само че просто би трябвало да се случи по верния метод, най-малкото тъй като Обединеното кралство няма да е част от Съюза. Имаме обаче положителни насоки какво да вършим. Спомняте си защо говорихме тук – сигурност, антитероризъм, проведена престъпност. Тероризмът няма граници, по тази причина би трябвало да сме сигурни, че даже страната да не е в Европейски Съюз имаме ползотворни взаимоотношения.

-И финален въпрос – по какъв начин работите с българските институции и политици?
-Виждате какъв брой елементарно се взе такова значимо решение за Европол. Начинът, по който е образуване европредседателството ви е отличен. Много добра среща за Европол. За европредседателството – успявате да повдигнете въпроса за Западните Балкани, по какъв начин Европол може да помогне. Ключовото с Европол е освен той по себе си, само че връзката му с обособените страни в Западните Балкани и да ги защищава. Това е основният миг. Мисля, че българското председателство оказва помощ доста на европейския парламент както и на държавните управления на всички страни да работят по тези проблеми. Трябва да бъдем оптимисти.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР