Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в
Коментари Харесай

Джером Пауъл: Фед на САЩ е готов за по-агресивно вдигане на лихвите, за да ограничи инфлацията



Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл съобщи в понеделник вечерта, че централната банка е подготвена да увеличи главната американска рента с повече от 25 базисни пункта (0,25%) на " идващото си съвещание или съвещания ", в случай че се сметне, че сходен ход е " подходящ " за ограничение на растящата инфлация.

В тирада по време на конференция на Националната асоциация за бизнес стопанска система във Вашингтон, Джером Пауъл също по този начин уточни, че Фед ще затегне паричната политика " оттатък общите ограничения за индиферентност и в по-рестриктивна позиция “, в случай че това е належащо. Той също по този начин акцентира, че " вероятностите за инфлацията са се влошили доста " без значение от събитията в Източна Европа (войната в Украйна), които единствено са ги влошили в допълнение.

" Нямаме неотдавнашен опит с такива обилни разстройства на пазара за толкоз необятен набор от артикули ", които Русия и Украйна дават на международните пазари, като рецесията " евентуално ще ограничи икономическата интензивност зад граница и в допълнение да наруши веригите за доставки, което би довело до отрицателен резултат и върху американска стопанска система ", счита Пауъл.

Според него предходните прогнози за инфлацията " са се разпаднали " и че Фед може да реши да предприеме по-агресивно стягане на паричната и лихвената политика, с цел да се оправи със обстановката.

За да бъде пазарът на труда мощен, стопанската система би трябвало първо да има ценова непоклатимост и централната банка е фокусирана върху " възобновяване на стабилността на цените и насърчаването на мощен пазар на труда ", сподели той на годишната конференция на Националната асоциация за бизнес стопанска система.

Инфлацията може да бъде понижена посредством някои други начини отвън паричната политика, като " закъснение на растежа при повторното отваряне на стопанската система след Covid рецесията " и " затихваща фискална политика ", както и " прогрес във веригите на доставки ", който към този момент се вижда в автомобилния бранш, означи Пауъл.

Шефът  на Фед обаче означи, че няма повишение на вероятността американската стопанска система да влезе в криза през идната година. Пауъл акцентира, че американската стопанска система е " доста, доста мощна " сега и настоя, че " може да се оправи " с по-малко стимулираща парична политика.

Коментарите идват, откакто през предходната седмица Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главната си лихвена ставка с 25 базисни пункта и означи, че възнамерява да продължи да покачва лихвите през цялата сегашна година.

Снощните мнения на Джером Пауъл доведоха до упования за още по-агресивно повишение на лихвите, като анализаторите на банката Goldman Sachs към този момент предвиждат повдигане на лихвените ставки с по 50 базисни пункта на идващите съвещания на Фед през май и юни, последвани от покачване с по 25 базисни пункта на идващите четири съвещания до края на 2022 година
Ако се сбъдне прогнозата на Goldman Sachs, това би означавало, че федералната фондова рента на Съединени американски щати ще бъде нараснала с общо 2% по отношение на настоящия диапазон сред 0,25% и 0,50%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР