Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пристигна в София и

...
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пристигна в София и
Коментари Харесай

Антонио Таяни: България трябва да върши повече за ЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни дойде в София и единствено за няколко часа се видя с виновните фактори в страната. След формалните срещи пристигна и най-интересната част, в която Таяни и девет ръководители на парламентарните групи сега се изправиха пред 700 студенти от Софийския университет.

Точно на тази среща Таяни усети, че у нас има прекомерно доста будни и мислещи младежи, за разлика от визитата му в пленарната зала на Народното събрание, където превода не сработи и той трябваше да прекъсне речта си.

Срещаме се в библиотеката на университета, малко след форума. За един диалог, тъкмо преди Антонио Таяни, някогашният публицист от италианското радио, да излети от България.

- Снощи баба ми ме попита за какво българското председателство е толкоз значимо. И аз й споделих „ Ще попитам господин Таяни”. Какво ще й отговорите – на нея и на доста други хора? Защото на моменти хората тук свързват председателството основно с ремонта на НДК.

Основното значение е обвързвано със стабилността на Европейския съюз. Намираме се в доста под напрежение интервал и не е елементарно, изключително след изборите в Германия, след изборите във Франция, даже в Италия през идващите месеци. По време на вашето председателство, обстановката може да се промени в най-важните страни. Ето за какво вашето председателство е от основно значение за стабилността, положителното съдействие сега.

Европейският съюз би трябвало да се промени. И има доста проблеми. Чака ни доста работа против незаконната миграция, тероризма, безработицата измежду младите. Също бих загатнал и Западните Балкани, като един от целите за нас. И освен поради миграцията и тероризма, би трябвало да работим доста с тези страни.

Преди две седмици посетих Черна Гора, през януари ще посетя Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина, тъй като там се сблъскват доста ползи. Да, те са европейци, само че там има съветски, турски, даже саудитски ползи. За нас е значимо ние да бъдем водачи в съдействието с тези страни.

- До този миг договарянията за коалиция в Германия се провалят. Ако не се образува ново държавно управление до края на годината, по какъв начин това ще повлияе на българското председателство?

И това е обвързвано основно със стабилността на съюза и се отнася за всяко председателство. След изборите в Германия, имаме разнообразни групи, сред които съглашението се оказва сложна задача, Но аз съм оптимист, тъй като се нуждаем и от построяването на една нова Европа, в която да има по-голяма ангажираност от останалите страни-членки.

Например, по-голяма ангажираност от страна на Италия или Испания. Защото когато най-голямата тежест се носи от Германия и Франция, това не е добре за Европа. Също бих споделил, че по време на българското председателство, мисля че би трябвало да забележим по-голяма роля на южните страни, както и от страните на изток като България и Вишеградската група.

- Ако се огледате в тази стая, ще ви кажа, че някои от българските книги тук са по-стари от доста страни в света през днешния ден. Но мислите ли, че днешните български политици са подготвени да носят такава отговорност като цяло председателство?

Знаете ли, интересувам се от България от доста години. Знам доста неща за вашата страна. За първи тук пристигнах тук през 1998 година и през годините съм идвал в друго качество – като евродепутат, комисар, вицепрезидент, президент на Европейския парламент.

Срещал съм доста положителни политици. Бих показал Мария Габриел, която се оправя доста добре. Също вашият министър председател работи доста добре. Срещнах се и с водачите на разнообразни групи, с които е елементарно да си сътрудничим. Също и българските евродепутати – младежи, които работят доста съзнателно.

Вижте, мисля че сте подготвени за председателството, България се развива и несъмнено имате своите проблеми. Например корупцията, само че обстановката е по-добра от преди 15 години.



- Ще употребявам фактa, че сте италианец, с цел да ви попитам – за какво персони като Фалконе и Борселино са такава необичайност в днешно време, изключително в страни като България? При такава нужда от смели прокурори и съдии…


Те и двамата посветиха живота си на битката с мафията в Италия. Днес обстановката е доста по-добра. Но желая да погледнете към Малта... Това е необикновено – погубен публицист при бомбен атентат. Трябва да погледнем към Малта. Тази страна минава през доста сложен интервал и Европейския парламент е доста зает с този въпрос. Трябва да забележим какво става там. Ние кръстихме зала на името на Дафне Галиция. Имаме потребност от цялостно следствие на нейното ликвидиране, даже се нуждаем от европейско следствие.

Вижте, ние се нуждаем от същинска народна власт – разделяне на управляващите сред държавното управление, Народното събрание и съда. Инвазията и намесата не са положителни. Трябва да почитаме разпоредбите.

- Има покана към президента на Руската федерация да посети България по случай трети март. Бихте ли се срещнали с господин Путин в България, по средата на българското председателство?

Това е национално решение и не е обвързвано с качеството на председателстваща страна на Европейския съвет. Това са естествени връзки сред България и други страни и не е срещу европейските правила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР