Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира
Коментари Харесай

Европейската централна банка планира ново повишение на лихвените проценти през март

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард удостовери, че възнамерява да увеличи лихвените проценти с половин процентен пункт, съобщи Агенция Франс Прес.

Данните, оповестени в понеделник, демонстрираха, че еврозоната е избегнала криза в края на предходната година и е отбелязала слаб, само че позитивен напредък от 0,1%, а инфлацията понижава - въпреки и да остава на високото равнище от 8,5%.

" С оглед на главния инфлационен напън имаме намерение да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на идващото ни съвещание през март ", съобщи Лагард пред евродепутатите.

На съвещанието си през март ЕЦБ ще разгласява обновени стопански прогнози, които ще ѝ оказват помощ да формулира курса на паричната политика.

Ако централната банка реализира покачването на лихвените проценти с половин процентен пункт, това ще бъде шестото ѝ нарастване от юли насам при общ размер на покачването от 3,5 процентни пункта.

" Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни нива с течение на времето ще понижи инфлацията посредством угнетяване на търсенето, а също по този начин ще защищити от риска от трайна смяна на инфлационните упования във възходяща посока ", съобщи Лагард.

Решенията по отношение на лихвените проценти ще зависят от данните и ще следват метод, учреден на обособените срещи след март, добави тя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР