Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тръгва на обиколка на

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тръгва на обиколка на
Коментари Харесай

Юнкер започва обиколка на Западните Балкани, която ще завърши в София

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потегля на обиколка на Западните Балкани, която ще приключи в София, съобщи EUоbserver. Обиколката ще продължи от през днешния ден до 1 март. Тя ще включва Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана и ще завърши в София.

Юнкер ще бъде придружаван от висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан. Пътуването им стартира през днешния ден, когато те ще дойдат в Скопие, а по-късно денем ще бъдат в Тирана. В понеделник са планувани срещите в Белград, а във вторник - в Черна гора. Босна и Херцеговина и Косово ще бъдат посетени на 28 февруари.

Обиколката ще приключи в София на 1 март, където Юнкер, Могерини и Хан ще вземат участие във вечеря, давана от премиера Бойко Борисов. На вечерята са поканени ръководителите на шестте страни от Западните Балкани. Европейската вероятност за района е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира през януари. София ще провежда през май среща на върха сред водачите на Европейски Съюз и сътрудниците им от Западните Балкани.

Стратегически район

Според почитан източник от Европейски Съюз Юнкер е почнал визитата, тъй като " Западните Балкани са стратегически доста значими, те рано или късно ще се причислят към Европейски Съюз ". " Геополитическото въздействие на Русия, Китай, Турция там нараства и е доста значимо, че Европейски Съюз продължава да има въздействие там и то е преобладаващо ", добавя източникът.

Юнкер стартира мандата си отпред на еврокомисията през 2014 година, като сподели, че в близко бъдеще няма да има ново разширение на Европейски Съюз.

В началото на февруари обаче Европейската комисия разгласи новата си тактика за шестте страни от Западните Балкани, която обрисува опция за еврочленство на Черна гора и Сърбия до 2025 година, при изискване че покрият нужните условия, посочени в документа. Европейски представители неведнъж подчертаха, че става въпрос за вероятност, а не за краен период, и че процесът ще продължи да се основава на заслуги.

" Арогантни послания "

Според тактиката всички териториални въпроси като този сред Косово и Сърбия би трябвало да бъдат решени преди участието в Европейски Съюз. По този мотив през последните седмици сръбски политици няколко пъти подчертаха, че Сърбия няма да поддържа признаването на Косово в подмяна на участие в Европейски Съюз, и дефинираха тези послания като " арогантни ".

Междувременно започнаха да изплуват и известни разлики сред страните членки във вижданията им за тактиката. По време на посещаване в София във връзка неофициален съвет унгарският външен министър Петер Сиаярто сподели, че Европейски Съюз би трябвало да работи по-бързо на Западните Балкани, с цел да не бъде преместен от други сили. Полша, Италия и Австрия също поддържат концепцията да се ускорят напъните за отваряне на Европейски Съюз към района. Германия, Словения и Франция обаче са по-предпазливи и акцентират изискванията, които би трябвало да се изпълнят преди този момент.

Дипломатическите старания за образуване на среща на водачите на Европейски Съюз и техните шестима балкански сътрудници в София през май може да срещнат опозиция от страна на Испания, която не признава независимостта на Косово от Сърбия. В всекидневен документ от януари Мадрид акцентира, че Косово не е част от процеса на разширение. Четири други страни членки (Кипър, Гърция, Румъния и Словакия) също не признават Косово, само че на този стадий не са се обединили към Испания.

Раздвижване за Македония

През последните седмици стартира съществено оживление и по различен значим за района въпрос - този за името на Македония. Юнкер идва в страната две седмици откакто започнаха същинските договаряния за името с Гърция. В разговора, който водят министрите на двете страни, с посредничеството на пратеника на Организация на обединените нации Матю Нимиц, министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас въвлякоха немския канцлер Ангела Меркел тази седмица.

Заев посети Меркел в Берлин, а Ципрас - на неофициалната среща на водачите в Брюксел в петък. Канцлерът сподели, че Македония и Гърция вървят към съглашение по разногласието за името, траял 27 години, както и че двете страни нокога не са били по-близо до решение. Според гръцки медии обаче в неофициалните договаряния няма единодушие по някои точки.

Миналата седмица в края на неофициалния съвет на европейските външни министри Екатерина Захариева сподели, че има огромен късмет на срещата на водачите през юни да се вземе решение за започване на договаряния за присъединение на Македония и Албания към Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР