Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва възможността да

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва възможността да
Коментари Харесай

Преди срещата Юнкер-Тръмп ЕС се опитва да успокои отношенията със САЩ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва опцията да предотврати комерсиална война със Съединени американски щати. Преди да отпътува за Вашингтон, където довечера ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, Юнкер акцентира, че Европа не е притисната.

„ Не съм необикновен оптимист. Но желая да подчертая, че Европа не е зложелател на Америка “, съобщи Жан-Клод Юнкер в телевизионно изявление.

Три са вероятните сюжети за днешните му диалози, които стартират късно вечерта българско време. Според първия Европейски Съюз ще предложи на Съединените щати позицията на водачите на Европейски Съюз, реализирана на срещата на върха през май в София, а точно: предоговаряне на всички мита, импорт на полутечен газ от Съединени американски щати и промяна на Световната комерсиална организация. Това обаче надали ще удовлетвори Доналд Тръмп, считат специалисти.

Според втория сюжет, Тръмп ще предложи договорка единствено за вноса на коли, като наложи фрапантно понижаване или даже отпадане на митата върху американския импорт в Европа. Европейски Съюз би се съгласил единствено при изискване, че такава мярка бъде подхваната и по отношение на вноса на коли от други страни, например Южна Корея и Япония.

Брюксел се притеснява най-вече от третия вероятен сюжет: В този случай американският президент Доналд Тръмп ще упорства за мита от 25% върху вноса на европейски коли в Съединени американски щати, което на процедура би означавал нов връх в комерсиалната война. „ Ако се стигне до там, ние би трябвало да отговорим съответно и сме подготвени да го създадем “, безапелационен е Жан-Клод Юнкер, който счита, че познава президента Тръмп добре и знае, по какъв начин да договаря с него. " Ако някой си мисли, че може да притиска европейците, надълбоко се лъже. Това няма да стане ", безапелационен е Юнкер.

В Брюксел упованията от срещата довечера в Белия дом не са огромни. В навечерието й в Европейската комисия всички заобикалят въпроса, дали Европейски Съюз има предложение за Съединените щати. Говорителят на комисията Маргаритис Схинас също е колеблив в отговора си: " Това е единствено среща, диалог. Председателят Юнкер се усеща задоволително квалифициран. Тази среща е опция за понижаване на напрежението сред нас и нашите американски сътрудници. "

Преди диалозите с Доналд Тръмп Жан-Клод Юнкер е водил съвещания с всички водачи на страните-членки. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи в Берлин: " Не желаеме тези мита и считаме, че те не вредят единствено на нас. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР