Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова подава оставка,

...
Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова подава оставка,
Коментари Харесай

Уволниха подалата оставка шефка на Агенцията за бежанците

Председателят на Държавната организация за бежанците Петя Първанова подава оставка , заяви Българска национална телевизия.

Тя е удостоверила за оставката си пред националната телевизия.

По думите ѝ тази заран била извикана на диалог в Министерски съвет . По време на срещата станало ясно, че взаимната работа не може да продължи.

По късно от известие на Министерски съвет стана ясно, че не Първанова е подала оставка, а е била освободена от поста , откакто едвам от началото на тази седмица стартира на 20 места в страната издаването на статут за краткотрайна протекция и се оказа, че в действителност ДАБ е изцяло непригодна да работи в условия на рецесия от този мащаб и при подобен мигрантски напън, защото е образувана, с цел да извършва действия като затваряне на незаконни мигранти в центрове за краткотрайно задържане.

 Над 20 места в страната към този момент издават краткотрайна протекция за украинците
Над 20 места в страната към този момент издават краткотрайна протекция за украинците

В нашата страна са влезнали над 100 000 украинци

От държавната осведомителна работа изясняват, че Петя Първанова е освободена от поста си с решение на Министерски съвет поради незадоволителни резултати през годините, незадоволителна софтуерна и експертна обезпеченост и подготвеност за справяне с бежански рецесии. " Въпреки, че единствено през последните 3 години на Агенцията са били обезпечавани средства в размер на 50 млн. лева, както от европрограми, по този начин и от държавния бюджет, липсва построен потенциал и запаси за ръководство на обстановката с разселените от Украйна лица ", се споделя още в известието.

За нов ръководител на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като координатор на план на ВКБООН " Местно заселване на бежанци в България " още пред 1993 година, по-късно се причислява към Български хелзински комитет като заместник-директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 година до напълно скоро е изпълнявала длъжността програмен управител на Бежанско-мигрантска работа на Български червен кръст.

" Тошева умее да ръководи и координира екипи и планове, тя е позната със своята приемливост и дарба да поддържа връзка с хора от разнообразни култури и среди, има опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, британски и съветски езици ", означават още от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР