Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която вчера

...
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която вчера
Коментари Харесай

Ще има ли промяна на лихвените нива заради транспонирането на европейския регламент за банковите индекси?

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която през вчерашния ден внесе законови промени, засягащи образуването на лихвените проценти от първи юли, изясни за "Хоризонт ", че новите правила са свързани с транспониране (въвеждане в текстовете на българското законодателство) на европейски регламенти.

"Новите ремонти (в закона), които се оферират, съставляват транспониране на един текст на правилник на Европейския съюз, който съществува и който се ползва директно във всяка една страна ", съобщи тя.

"Хората не четат регламенти и с цел да е ясно, с цел да има бистрота ние предлагаме в Закона за кредитните институции и в още два закона, които са свързани, да бъде транспониран този текст, който споделя, че когато един от показателите, които служат за установяване на разнообразни лихвени проценти или други такси на банката, не се поддържа, той би трябвало да бъде сменен с нещо друго и това се случва по проект, който всяка една банка би трябвало да изготви и да показа на Централната банка и Българска народна банка да утвърди ", добави Менда Стоянова. Тя разясни, че особеното от това, което е посочено в текста на регламента е, че у нас - за отбрана на правата на потребителите, предлаганите законови промени указват, че сега, когато се прави подмяна на показатели, когато един показател престава да съществува, не би трябвало това да утежнява ситуацията на клиентите.

Финансистът акцентира, че от 1 юли, когато би трябвало да влязат в действие новите текстове, няма да смяна в лихвените равнища и няма да бъдат наранени българските консуматори.

Менда Стоянова изясни и какво ще последва, откакто от 1 ви юли Българска народна банка спре да поддържа показателя СОФИБОР: "От първи юли Българска народна банка няма да поддържа СОФИБОР отново по аргументи на европейски правилник, който споделя, че един регулатор, какъвто е Българска народна банка, не може да смесва функционалностите си, само че пък за сметка на това най-вероятно ще го поддържа Ройтерс. Ройтерс поддържа доста показатели и сега се водят договаряния, има единодушие от тяхна страна да получават данните от българските банки и да поддържат СОФИБОР, тъй че най-вероятно след първи юли няма да има смяна в метода, по който се пресмятат и са контрактувани лихвите на българските жители и компании. Но все пак ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да плануват такива разновидности ".

Председателят на бюджетната комисия още един път акцентира, че с новите правила законово ще са обезпечени правата на потребителите и даде образец с текст, обвързван с ипотечните заеми: "В тези промени, които предлагаме, е записано, че в случай че предварително в първите 5 години се погаси заем и това се случи при смяна на съответната формула за пресмятане - въз основата на това, че някой от показателите е сменен, потребителят може да смени банката си без да заплаща наказателна глоба. Тоест и този въпрос е решен, потребителят би трябвало да има избор ".

Менда Стоянова разяснява и обсъжданите в Европейския съюз регламенти в региона на финансирането на медиите, чиято цел е се осветли собствеността и да се подсигурява честността в медийната среда. Една от концепциите, да вземем за пример, е да се забрани присъединяване в публични поръчки на сдружение, чийто краен притежател има и медия.

"Това е един спор, който се води в Европейския съюз, който очевидно е нужен, той е назрял освен в нашата, а и в доста други страни, тъй като четвъртата власт е медията - това е към този момент факт, медията може да смъкна държавни управления, медията е въздействие и то доста огромно публично въздействие ", разяснява Менда Стоянова.

"Така че е обикновено да се търсят регулации в тази област, с цел да се подсигурява, че не парите са тези, които са водещите при вземането на решения. Аз поздравявам всяка една смяна в сходна посока, като, несъмнено, не трябва да се отива в крайности. Аз считам, че това няма да се случи в една бъдеща инструкция..., ще има уравновесени текстове. Но посоката е ясна и аз я поздравявам ", уточни още ръководителят на бюджетната парламентарна комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР