Председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова (доскоро тя

...
Председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова (доскоро тя
Коментари Харесай

Проф. Сребезова съди държавата в Страсбург и прокуратурата - за дискриминация и тормоз

Председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова (доскоро тя бе позната като Стоименова, само че се омъжи - б.р.) е завела тъжба против страната в Страсбург за нарушение на човешките ѝ права, както и искова молба против прокуратурата - за дискриминация и тормоз. Това заяви самата тя през днешния ден пред bTV.

Повод за това е обвиняването, което беше повдигнато против нея поради изявленията при започване на пандемията, когато предизвести, че е има заплаха от недостиг на лекарства поради презапасяването, с което съгласно прокуратурата е всяла паника у жителите, поради което й беше наложена парична гаранция от 20 000 лв.. Думите й обаче бяха доказани, в това число и от СЗО.

Така през септември Софийският областен съд приключи делото против нея и го върна на държавното обвиняване поради съществени процесуални нарушавания.

„ Данъчните инспекции против мен и Българския фармацевтичен съюз към момента не са завършили. Агенцията за държавна финансова ревизия след 5-месечен престой в БФС е открила, че има погрешно осчетоводяване на такси. Тоест, ред от 2009 година, който аз съм заварила и който и след мен още се поддържа “, съобщи обаче Сербезова.

Тя сподели, че си изяснява инспекциите с " човешкия фактор “.

" Определени хора, когато разполагат с власт, те използват тази власт . Затова би трябвало да създадем система, самостоятелна от егото, персоналните проблеми и желанията за отплата на избрани хора с власт. Аз по различен метод не мога да си обясня по какъв начин може за 5-6 дни да се провежда всичко това като инспекции и обвиняване. И по какъв начин е допустимо да се приравнят две изявленията към подправен сигнал за бомба “, акцентира Сербезова.

Тя разяснява и пандемията.

" Втората вълна от COVID-19 се очакваше и можеше да се предвижда, че ще има по-голямо търсене на противогрипни ваксини ", сподели Сербезова и изясни, че обичайно търсенето на тези препарати у нас е ниско – към 3%. По думите ѝ тази в аптеките има описи с по 250-300 искащи да получат противогрипна ваксина, а в реалност се зареждат до 10 дози на аптека.

Предстои да разберем какъв брой тъкмо ваксини са достигнали до аптечната мрежа , Българският фармацевтичен съюз ще зададе този въпрос: Колко ваксини са импортирани и какъв брой са дистрибутирани до търговците на едро и надлежно по аптеките. За следващ път се демонстрира какъв брой е значимо планирането, когато приказваме за доставки на медикаменти “, акцентира тя.

И съобщи, че събития от март месец се повтарят и даде образец, че има лекари, които абдикират и не желаят да лекуват пациенти.

„ Колеги ми изпращат фотоси от разнообразни диагностично-консултативни центрове – пациенти с избрани признаци да се лекуват по телефона. Да, само че по какъв начин ще получат рецепта, към момента няма опция за електронна рецепта . Отново ще се нагнети напрежение при фармацевтите, тъй като те ще бъдат изправени пред обстановката пациент да покаже телефон, че му е „ изписана “ една или друга рецепта, а фармацевтът ще би трябвало да отпрати пациента още веднъж при лекаря “, съобщи ръководителят на БФС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР