Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви промяна в

...
Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви промяна в
Коментари Харесай

Промени в правилата за кворума в парламента преди избора на управител на БНБ

Председателят на 47 Народно заседание Никола Минчев разгласи смяна в едногодишната процедура за по-висока преграда на кворума при гласуванията в пленарна зала. 

" За да бъде едно решение признато, би трябвало да са дали своят вот повече от половината от последно записаните или съгласно последната инспекция на кворума ", разгласи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Заседанията се откриват при съществуване на не по-малко от 121 регистрирани депутати. При новото тълкувание на ръководителя - гласуванията на закони или решения ще се зачитат, в случай че във вота вземат участие половината от този брой депутати, а не половината от всички 240 народни представители.

Досега текстът в правилника допускаше разнообразни възгледи - методът на ГЕРБ в 44 Народно заседание беше същият като този, който Минчев разгласи във вторник. Това позволяваше на Народното събрание да взема решения с по-малко от 121 души в пленарната зала. 

Трите нови Народното събрание през 2021 година обаче пробваха да трансформират тази процедура и да заложат наложителен най-малко от най-малко 121 участници в гласуванията, с цел да бъдат те зачетени като годни. 

През предходната година това, когато се разискваха плановете за промени в Закона на НСО. Макар в залата да бяха налични повече от 125 души, дадоха избор по-малко от 121. Парламентът изпадна в патова обстановка, в която в продължение на 40 минути се обсъждаше дали предложенията са признати, или не. 

Пояснението на Никола Минчев ще повлияе на разногласията към гласуването за шеф на Българска народна банка след седмица.

  " Продължаваме промяната " издигна Андрей Гюров, който към този момент се употребява с експлицитна поддръжка от " Демократична България " - Българска социалистическа партия към момента не са дали сигнал за желанията си. 

 - " ИТН " номинира Любомир Каримански. Това ги лишава от опцията да съберат сами нужната поддръжка при цялостен кворум.

Позициите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " ще се окажат определящи при вота - в това число с това дали ще опитат да повлияят върху кворума. 

Ако огромна част от депутатите не се записват при започване на съвещанието, но гласуват, прагът за избора на Гюров или Каримански ще падне. За да стартира съвещание на Народното събрание са нужни 121 души, като в такава обстановка за избора ще са нужни 61 позитивни гласа.

Става по-лесно и да се саботират сходни избори или бъдещи законопроекти - депутатите могат да се записват, само че да не гласоподават. 

Никола Минчев изясни повода за новите правила с това, че са се появили проблеми с практиката за по-високия кворум. Връщането към остарелия модел на ГЕРБ беше целесъобразно и с това, че " не е нормативно закрепено и не се изисква наложително " решенията да се валидират при най-малко 121 дали своят вот. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР