Предполагам, че КПКОНПИ са се самосезирали по публикациите по темата

...
Предполагам, че КПКОНПИ са се самосезирали по публикациите по темата
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър на разпит в КПКОНПИ заради детските тестове

Предполагам, че КПКОНПИ са се самосезирали по изявленията по тематиката с тестванията за възпитаници. Това съобщи някогашният заместник-здравният министър Димитър Петров , който отива на разпит в Антикорупционната комисия по отношение на това, че той и от шефове на търговски сдружения, които са взели участие със свои предложения за доставка за бързи проби за учениците, само че са били отстранени от процедурата.

Според него има няколко казуса: Защо тази процедура е разграничена на 4. 4 процедури се афишират за едно и също, като логиката е да се направи една и се създадат седмични графици - какъв брой проби да се доставят първата, втората седмица и така нататък, разяснява той.

Вторият миг е за какво това се управлява от лице, което не е умело - началникът на кабинета на здравния министър Лидия Чорбанова , попита той. Защо тя непрекъснато вика комисията, споделя им какво да пишат, тази процедура би трябвало да се прави от " Обществени поръчки и здравен надзор ", който се управлява от заместник-министъра доктор Александър Златанов, той е настрана и го няма никакъв в тази процедура.

По думите му третият проблем е за какво първият път са били сложени изискванията, че втората компания, която се яви, да се разреши няколко дни да не подписва контракт, по-късно да се забави още дни и да се провали доставката и половината възпитаници от първи до четвърти клас да не могат да тръгнат на учебни заведения. Аз още тогава приканих да се приключи договорът и да се мине към идната класирана компания.

" Не е толкоз казусът в цените. Днес ми направи усещане, господин министърът твърди, че били ниско, тъй като били заложили 12 млн. за милион и половина проби, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума аз малко се озадачих и ги питах от кое място са измислили тази цена от 8 лв., като от аптеките същите проби са 6-7 лв. се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50 - 3,50 лв. ", съобщи освободеният преди време заместник-здравен министър.

При втората процедура са изменени изискванията за неустойки. Същественото е, че за огромните възпитаници се забавиха две седмици тестванията, което забави тръгването им на учебно заведение.
Цената на тези проби е по-висока от всичко останало, сподели още Петров

По-рано от Антикорупционната комисия оповестиха, че е почнала инспекция за закупуването на бързи антигенни проби за възпитаници . От Министерството на здравеопазването излязоха малко по-късно с позиция, че процедурата е била безупречна.

" Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта с предмет „ Доставка на медицински произведения - бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 “, осведомиха по-рано от КПКОНПИ.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР