Предполагаем лидер на военизирано крило на базирана в САЩ иранска

...
Предполагаем лидер на военизирано крило на базирана в САЩ иранска
Коментари Харесай

Предполагаем лидер на базирана в САЩ иранска опозиционна група беше изправен пред съда в Иран

Предполагаем водач на военизирано крило на основана в Съединени американски щати иранска опозиционна група през днешния ден се изправи пред съда в Иран, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на иранската държавна телевизия.

Задържаният е упрекнат, че през 2008 година е провел бомбен атентат в джамия в иранския град Шираз, при който починаха 14 души, а ранените бяха над 200.

През 2020 година иранските разследващи служби задържаха Джамшид Шармахд, който е от ирано-германски генезис и е жител на Съединени американски щати. Според Иран той е водач на "Тондар " - военизираното крило на опозиционната група "Кралско заседание на Иран ".

Семейството на Шармахд твърди, че той е единствено представител на опозиционната организация и упреква Иран, че го е отвлякъл в Дубай. Той е роден в американския град Глендора в щата Калифорния.

Иран е не съобщавал по какъв начин е бил задържан опозиционерът. Според иранската държавна телевизия Шармахд признал, че е поддържал контакти с деветима сътрудници на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ и че за последно се е срещал с представители на службите при започване на 2020 година Близките на Шармахд упрекнаха Иран, че преди чуването му той е бил държан 555 дни в изолираност без да има повдигнати обвинявания против него.

Докато опозиционерът беше в ареста, Иран заподозря, че той стои зад атентата от 2008 година в джамия в град Шираз и че е възнамерявал и други набези в страната. Шармахд, който поддържа възобновяване на монархията в Иран, свалена от ислямската гражданска война през 1979 година, и преди е бил под прицела на иранските секрети служби. През 2009 година против него имаше очевиден скрит план за ликвидиране на американска територия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР