Предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организиране на

...
Предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организиране на
Коментари Харесай

Призив на Ердоган за референдум за забрадките съживи десетилетен спор

Предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за образуване на референдум, който да подсигурява правото на дамите да носят ислямска кърпа в публичните институции, провокира спор по въпрос, който мнозина смятаха за от дълго време решен, осведоми ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

През 2013 година ислямо-консервативният Ердоган анулира съществуващата от десетилетия възбрана за носене на кърпа, позволявайки на дамите да я носят тук-там като учебни заведения и университети. Оттогава не е имало съществени политически диспути по този въпрос, показва организацията.

Темата обаче се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023 година

Лидерът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу неотдавна прикани Ердоган да одобри закон, гарантиращ правото на носене на кърпа на такива места. Този ход беше общопризнат от някои като опит за премахване на опасенията на религиозните гласоподаватели, че в случай че светската НРП пристигна на власт, ще възвърне възбраната, отбелязва ДПА.

" Ако имате храброст, елате, дано да сложим този въпрос на референдум... Нека нацията вземе решението ", сподели Ердоган в събота в южния окръг Малатия, обръщайки се към водача на НРП.

В отговора си в Туитър късно в събота Кълъчдароглу отхвърли предлагането, като прикани президента да поддържа предлагането на НРП за смяна на закона, вместо да го подлага на референдум.

Законовите промени изискват утвърждението на 400 депутати в 600-местния парламент. С 360 гласа предлагането може да бъде подложено на референдум.

Ердоган и неговите съдружници ултранационалисти имат болшинство в Народното събрание, само че към момента се нуждаят от поддръжката на опозицията, с цел да доближат нужните гласове за осъществяване на референдум.

" В тези сложни времена...нашият народ чака не референдум, а изборна урна допустимо най-скоро ", написа настрана в Туитър Курсат Зорлу от опозиционната " Добра партия ".

Няколко други консуматори се включиха в обществените мрежи през уикенда, като акцентираха над и повишението на цените като главен проблем пред страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР