Предложение на Европейската комисия някои инвестиции в газови и атомни

...
Предложение на Европейската комисия някои инвестиции в газови и атомни
Коментари Харесай

В Германия и Австрия са против идеята за зелени ядрени и газови проекти

Предложение на Европейската комисия някои вложения в газови и атомни електроцентрали да бъдат обозначени като удобни за климата беше посрещнато с рецензии, в това число опасност за правни дейности от Австрия.

" Ако тези проекти бъдат признати в сегашния си тип, ние ще се обърнем към съда ", написа в свое известие в " Туитър " австрийската министърка на дейностите за отбрана на климата Леоноре Гевеслер, откакто комисията показа проектозакона през вчерашния ден.

Предложението е противоречиво и беше направено на фона на спор какво значи " чиста " сила.

Привържениците му настояват, че газовите електроцентрали, заради това, че са по-чисти от въглищните и други други възможности, оказват помощ на стопанските системи по пътя на екологично стабилно бъдеще. Според тях нуклеарните централи би трябвало да бъдат избрани като " зелени ", тъй като не изпускат парникови газове.

Противниците на плана обаче настояват, че природният газ не е задоволително чист и показват, че дълготрайните опасности от радиоактивни боклуци при нуклеарните централи надвишават преимуществата от неналичието на въглеродни излъчвания в кратковременен проект. В проектозакона се дефинират прецизни условия за обозначаването на вложения като удобни за климата.

Например вложенията в нуклеарните централи ще се считат за " зелени ", единствено в случай че се употребяват най-новите софтуерни стандарти и в случай че включват съответен проект за предпазване за нуклеарните боклуци, който да влезе в действие най-късно до 2050 година Също по този начин новите нуклеарни централи би трябвало да получат позволение за градеж преди 2045 година, съгласно плана на документа.

Гевеслер упрекна Европейската комисия, че се пробва да " изкара зелени " атомната сила и природния газ. " Ядрената сила е рискова и не е решение в битката против климатичната рецесия ", добави тя.

Гевеслер беше подкрепена от социалдемократите в немския парламент. " Германия би трябвало да изчерпи всички благоприятни условия за попречване на стимулирането на тази технология на европейско равнище ", сподели пред ДПА Матиас Мирш, заместник-председател на парламентарната група на партията в Бундестага.

По-рано бе обявено, че Европейската комисия е изготвила проект, с който да дефинира като " зелени " нуклеарните централи и природния газ. Ако текстът бъде признат, той ще влезе в действие от 2023 година. 

Обсъжданията по текстовете ще се състоят в средата на януари.

Междувременно Германия изведе от употреба три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към задачата си за преустановяване на зависимостта от нуклеарна сила и пренасочване към възобновими енергоизточници. Германия възнамерява до 2030 година да създава 80 % от електричеството си от възобновими енергийни източници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР