Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки за качеството на

...
Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки за качеството на
Коментари Харесай

Масови проверки на храните преди Великден


Преди Великден и Гергьовден стартират всеобщи инспекции за качеството на предлаганите храни и хранителни артикули, оповестяват от Агенцията по храните.

Под прицела на проверяващите ще са най-много храните, съществени за трапезата ни по празниците – яйца, козунаци и агнешко месо.

В претрупаните витрини качественото агнешко се познава по здравната маркировка, или т.нар щемпел. За месото от България печатът е наследник, за импортираното от други страни – червен.

Прясното охладено месо е с розов цвят, с плътно-еластична консистенция, когато се натисне – бързо се възвръща, няма неприятни миризми, разясняват специалистите.

Засилен е контролът и върху качеството на яйцата, защото Великден без яйца не може. Експертите напомнят, че детайлите са в маркировката. Цифрите демонстрират метода на развъждане -свободно, подово или в кафези, кода на страната, а по-късно е номерът на обекта, от който произлиза яйцето.

На етикета на козунака не би трябвало да срещаме подсладители и консерванти.

По данни на Системата за агропазарна информация великденското меню за 4-членно семейство ще коства почти 100 лв. – най-вече ще дадат в Русе и София. За агнешко ще се отделят по 30 лв., за козунак и яйца – по 6 лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР