Преди старта членовете на екипажа изпълниха всички традиционни за руската

...
Преди старта членовете на екипажа изпълниха всички традиционни за руската
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-17 излетя и се скачи с МКС!

Преди старта членовете на екипажа извършиха всички обичайни за съветската космонавтика традиции. Те оставиха своите подписи върху вратата на хотел “Космонавт ”, след което напуснаха хотела под съпровода на песента на Земляне “Трава вкъщи ” (още известна като “Земля в иллюминаторе ”) и се качиха на особено оборудвания рейс, който ги закара на Площадка №254. 

Повече за обичаите на космонавтите можете да чуете в изявлението на Светослав Александров за БНР, което беше излъчено през септември. 

Днешният полет беше втори пилотиран за съветската галактическа ракета “Союз-2.1а ”. До 2019-та година руснаците изпращаха космонавтите в орбита чрез остарялата ракета “Союз-ФГ ”, която обаче притежаваше аналогови украински системи за ръководство. За разлика от нея “Союз-2.1а ” е напълно цифровизирана и напълно съветска. 

“Союз МС-17 ” се скачи с МКС единствено след 3 часа и 3 минути – рекордно малко време за полет на транспортен съд до станция в орбита. Въпреки всичко това към момента не е безспорен връх в космонавтиката, като първите три места за най-кратки полети до цел в околоземна орбита не престават да се заемат от руските задачи “Космос-213 ”, “Космос-188 ” и американската “Джемини 11 ”. Абсолютните върхове, включващи политане и съединяване, без значение от кое място до каква степен, се държат от пилотираните лунни модули на програмата “Аполо ” на НАСА, които са изхвърчали от лунната повърхнина и са се скачвали с командните модули. 

Ето кои са тримата нови членове на екипажа на МКС:

Сергей Рижиков, пълководец на кораба “Союз МС-17 ”. Това е втори галактически полет за него – предходният бе по време на задачата на “Союз МС-02 ” в края на 2016 година. Тогава космонавтът прекара в орбита към шест месеца.

Новакът е Сергей Куд-Сверчков – първи полет за него. Младият космонавт е роден през 1983 година в Байконур, тогава част от Казахска ССР. През 2010 година е определен публично за член на отряда на космонавтите към Роскосмос.

Кейтлийн Рубинс е американска астронавтка. Тя също е с една предишна задача зад тила си, “Союз МС-01 ” през 2016 година.

Голямата въпросителна през днешния ден е дали това бе последното изстрелване на съветски пилотиран транспортен съд с американски астронавт. За страдание връзките сред Съединени американски щати и Русия през последните месеци и години са мощно влошени, а държанието на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин изобщо не е дипломатично и не оказва помощ. След въвеждането на корабите “Крю Драгън ” в употреба американските астронавти към този момент не зависят от съветските ракети, само че все пак е хубаво съдействието да продължи. Надеждите са, че скоро ще бъде финализиран контракт за полети на разменни начала. В подобен случай американците ще разрешат да употребяват “Союз ”-ите, до момента в който от време на време съветски космонавти ще летят на кораби на Съединени американски щати. 

Иначе идващият полет на “Крю Драгън ” би трябвало да е реалност през първата половина на ноември, стига да няма спомагателни отлагания. 

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР