Преди повече от половин век, дълбоко в джунглите на Гватемала

...
Преди повече от половин век, дълбоко в джунглите на Гватемала
Коментари Харесай

Каменната глава от Гватемала, която историята иска да забрави

Преди повече от половин век, надълбоко в джунглите на Гватемала била открита гигантска каменна глава. Лицето имало фини черти, тънки устни и огромен нос и било ориентирано към небето. Имало кавказки черти, които не подхождат на нито една от предиспанските раси на Америка. Откритието бързо привлякло вниманието, само че също толкоз бързо се плъзнало всред страниците на забравената история.

Новината за откритието се появила за първи път, когато доктор Оскар Рафаел Падила Лара, лекар по философия, юрист и нотариус, получил фотография на главата през 1987 година дружно с изложение, че фотографията е направена през 50-те години на предишния век от притежателя на земята, където е открита главата и че се намира „ някъде в джунглата на Гватемала “.

The Stone Head of Guatemala that History Wants to Forget
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Снимката и историята били отпечатани в дребна публикация в бюлетина „ Ancient Skies “, която попаднала на известния откривател и създател Дейвид Хатчър Чайлдрес, който решил да потърси и разбере повече за мистериозната каменна глава. Той издирил доктор Падила, който съобщил, че разкрил притежателите на парцела - семейство Бинер, върху който бил открит монолитът. Мястото се намира на 10 километра от малко село в Ла Демокрация в южната част на Гватемала.

Д-р Падила обаче изпаднал в обезсърчение, когато стигнал до мястото и открил, че то е заличено: „ Било е унищожено от революционери преди към 10 години. Открихме статуята прекомерно късно. Била е употребена като цел от антиправителствени бунтовници. Това изцяло я е обезобразило. Подобен е казусът, по който носът на Сфинкса в Египет е бил отсечен от турците, единствено че тук е по-лошо “, сподели той. Очите, носът и устата били изцяло унищожени. Падила съумял да мери височината ѝ сред 4 и 6 метра, с глава, опряна на врата. Падила не могъл да се върне още веднъж на мястото заради въоръжените офанзиви сред държавните и бунтовническите сили в региона.

Унищожаването на главата означавало, че историята ѝ ще бъде заличена дружно с нея, до момента в който ползата към нея не се възродил още веднъж преди няколко години от режисьорите на „ Откровенията на маите за 2012 и по-късно “, които употребявали фотографията, с цел да настояват, че извънземните имали контакт с минали цивилизации. Продуцентът разгласил документ, написан от гватемалския археолог Хектор Е. Майа, който написа:

„ Удостоверявам, че този монумент не показва никаква характерности на Мая, Науатъл, Олмек или която и да е друга предиспанска цивилизация. Той е основан от изключителна и превъзходна цивилизация със страхотни знания, за каквато няма данни на тази планета. "

Въпреки че тази обява, надалеч не целяла да помогне за изследването на монолита, послужила добре, като провокирала противоположния резултат, хвърляйки цялата тази история в ръцете на основателно скептичната аудитория, която считала, че всичко е просто рекламен трик. Дори самото писмо било сложено под въпрос, откакто някои споделили, че не е същинско.

Въпреки това наподобява, че гигантската глава в действителност е съществувала и няма доказателства, които да навеждат на мисълта, че истинската фотография не е достоверна или че разказът на доктор Падила е подправен. Така че, в случай че приемем, че е била същинска, остават въпросите: Откъде е пристигнала? Кой я е направил? И за какво?



Регионът, където е обявено, че е открита каменната глава, La Democracia, в действителност към този момент е прочут с съществуването на няколко каменните глави, които също са обърнати към небето. Известно е, че те са основани от цивилизацията на Олмеките, която процъфтявала сред 1400 и 400 година пр.н.е. Олмеките се намирали в низините на Мексиканския залив, само че артефакти и монументи от тяхната просвета са откривани тук-там на стотици километри отвън тези територии, в това число La Democracia.

Въпреки това каменната глава от фотографията от 1950 година, няма същите характерности или жанр като тези на Олмеките. Покойният Филип Копенс, белгийски създател, радиоводещ и ефирен коментатор във връзка с различната история, повдигнал въпроса дали главата „ е особеност от интервала на Олмеките или е част от друга – незнайна - просвета, която е предшествала или пристигнала след тази на олмеките и чийто единствен разпознат до момента артефакт е главата на Падила ”.

Други въпроси, които били сложени са дали структурата е била единствено глава или е имало тяло изпод, като статуите на Великденските острови и дали каменната глава е обвързвана с други структури в района. Би било хубаво да узнаем отговорите на тези въпроси, само че за жалост наподобява, че публичността към кино лентата „ Откровенията на маите за 2012 и по-късно “ единствено помогнала историята да бъде заровена още по-дълбоко в забвение. Надяваме се, че някой ден упорит откривател ще се захване с историята още веднъж и ще изследва по-нататък, с цел да открие истината по отношение на този мистериозен монумент.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР