Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет

...
Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет
Коментари Харесай

Google на 25: Най-емблематичните моменти в историята на компанията

Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет разискаха в общежитието си концепцията да основат интернет търсачка, която да провежда уеб страниците и също да ги класира.

Първоначално наименуван BackRub, стартъпът прераства в една от най-ценните и авторитетни компании в света - Гугъл.

Днес търсачката на Гугъл, както и Gmail се употребяват от милиарди хора. Пазарната капитализация на компанията доближи един трилион $ през 2023 година, а съоснователите ѝ Лари Пейдж и Сергей Брин се подреждат измежду най-богатите хора в света.

На 27 септември компанията навършва 25 години. 

Ето 25 основни момента, които помогнаха на софтуерния колос да стигне до мястото, където е през днешния ден:

1. Стартът (1998)

През 1996 година компютърните експерти от Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин основават инструмент за търсене, който може да провежда по-добре уебсайтовете в интернет. Две години по-късно планът им е видян от вложителя Анди Бехтолшайм, който им написва чек на стойност 100 000 $.

Те употребяват парите, с цел да открият офис в калифорнийския гараж на техния другар и предстоящ началник на YouTube, Сюзън Войчицки. Той става управител маркетинг на Гугъл, а след това заема поста основен изпълнителен шеф на YouTube в интервала 2014 – 2023 година След като закупуват името на домейна Гугъл.com, Пейдж и Брин стартират интензивно работа.

2. Машина за пари (2000)

Растежът на Гугъл е бърз. Компанията се мести в разнообразни офиси няколко пъти до 2000 година, когато стартира действителната ѝ промяна в световен колос. След като основава собствен личен кампус в Маунтин Вю, Калифорния (областта на Силициевата котловина, където към момента е базирана), компанията започва AdWords.

Това разрешава на рекламодателите да закупуват думи за търсене, с които желаят да бъдат намирани в резултатите на търсачката – по този начин стартира паричният поток, който след това трансформира Гугъл в една от най-влиятелните компании в света.

3. От думи до фотоси (2001)

Популярната през днешния ден зелена рокля на Versace, с която Дженифър Лопес се появява на церемонията по връчването на премиите Грами през 2000 година, освен влиза в медийните заглавия, само че и води до основаването на най-популярния онлайн инструмент за търсене на изображения.

Роклята става най-популярното нещо, което хората търсят в интернет тогава, само че те желаят и изображения, а освен текст. Така се появява търсенето на фотоси в Гугъл. Компанията пуска тази функционалност през 2001 година, статирайки с цели 250 милиона изображения още от първия ден.

4. От имейл до Gmail (2004)

Услугата за е-поща на Гугъл – Gmail, започва на 1 април 2004 година Изявлението е дефинирано по този начин, че мнозина в началото го вземат за първоаприлска смешка. Оказва се обаче, че всичко е действително и се поставя началото на услуга, която през днешния ден обслужва всекидневно милиони по целия свят.

Гугъл рядко има механически проблеми, само че когато това се случи, то се усеща в световен мащаб. По време на малко 5-минутно спиране на 16 август 2013 година всички услуги на компанията стопират. В резултат на това е регистриран 40-процентен спад в световния интернет трафик. Този случай акцентира какъв брой подвластни сме от услугите на Гугъл - от онлайн търсачака до Gmail и всичко останало.

5. Придвижване (2005)

Гугъл стартира да трансформира метода, по който се придвижваме с Гугъл Maps и Гугъл Earth. Първата към този момент е де факто сателитна навигация както за пътуващите до работното място, по този начин и за водачите на доставки, до момента в който втората даде опция на всеки с компютър да изследва далечни елементи на света в 3D модел.

6. Android (2005)

Друг крайъгълен камък от 2005 година, който заслужава място в листата, е закупуването на Android от Гугъл за 50 милиона $, което някои биха споделили, че е един от най-важните моменти в историята на мобилните телефони. Това е гръбнакът на съвсем всеки телефон, който не е на Apple, и победи съперници като Microsoft и Nokia, с цел да стане единственият същински противник на производителя на iPhone.

7. YouTube (2006)

Само година по-късно Гугъл закупи YouTube за 1.65 милиарда $. Сделката не е подписана в грациозен корпоративен офис, а в заведение за хранене от веригата Denny’s в Пало Алто, Калифорния. Най-разпространената видео платформа в интернет е гръбнакът на стопанската система на създателите от години и сътвори напълно нова порода звезди.  

8. Защитната стена на Китай (2006)

Едно място, където не можете да гледате YouTube, е Китай, защото видео платформата стана жертва на скандално строгите ограничавания на страната върху това, което жителите ѝ могат да гледат онлайн. Гугъл се опита да накара YouTube да работи, стартирайки мощно цензурирана версия на своята търсачка там през 2006 година, преди да затвори четири години по-късно, след рецензии от американски политици.

9. В речника! (2006)

През 2006 година Гугъл е прибавен към Оксфордския британски речник. Думата е посочена като глагол, а записът в речника гласи: " Да употребявам търсачката на Гугъл, с цел да намеря информация в интернет. Да диря информация за (човек или нещо друго) благодарение на търсачката на Гугъл. "

10. По улиците (2007)

Гугъл Maps беше заздравен от стартирането на Street View през 2007 година, когато компанията изпрати коли с големи камери, закрепени на върха им, с цел да създадат фотоси на международните пътища.

11. Chrome e там, където е сърцето (2008)

Както Gmail се трансформира в желаната е-поща за доста хора, по този начин и Chrome - в определения браузър след стартирането му през 2008 година Неговото доминиране на пазара е нещо огромно, като се има поради, че не е алтернатива по дифолт на компютри с Windows или Apple Mac.

12. Първият смарт телефон на Гугъл (2010)

Пет години след закупуването на Android, Гугъл се пробва да направи телефон, който да работи с Nexus. Телефонът е показан като най-чистото преживяване с Android, което човек може да получи, тъй като дава бързи актуализации.

13. Chrome не е самичък (2011)

Името Chrome беше освободено от пазара на уеб браузъри през 2011 година, когато Гугъл стартира работа по компютърна операционна система, която да съперничи на Windows и macOS. Оттогава Chrome OS се трансформира в гръбнака на преносимите компютри Chromebook на Гугъл, които са изключително известни в университетите и учебните заведения.

14. Стартирането на Play Store (2012)

Гугъл отговори на App Store на Apple, като пусна през 2012 година Play Store, заменяйки Android Market. Моментът се оказа добър, защото през тази година е пусната и играта Candy Crush. Play Store натрупва големи доходи от $42 милиарда предходната година.

15. Помните ли Гугъл Glass? (2012)

Гугъл може да е една от най-големите компании в света, само че историята ѝ е осеяна и с несполучливи опити. Един от най-забележителните е Гугъл Glass, високотехнологични очила, задвижвани от добавена действителност, които са показани за първи път през 2012 година и планът е закрит три години по-късно. Очевидно никой не е споделил на Apple какво мислят хората за тях.

16. „ Хвърлен в дълбокото ” (2014)

Въпреки че не е толкоз удивително, колкото покупката на YouTube или Android, Гугъл придобива английската изследователска компания за изкуствен интелект DeepMind през 2014 година Екипът на компанията е от основно значение за всеобхватната AI тактика на Гугъл, защото в този момент наподобява, че се конкурира с OpenAI и Microsoft.

17. Нов взор (2015)

Гугъл претърпява огромна смяна през 2015 година - с ново лого в своята търсачка и други артикули. Това е и годината на огромно преструктуриране, защото Гугъл влиза под шапката на нова компания, наречена Alphabet, в търсене на нови благоприятни условия за напредък и нововъведения.

18. Pixel perfect (2016)

Гугъл стартира да прави свои лични телефони с Pixel, заменяйки остарялата марка Nexus и се причислява към своите неотдавна пуснати умни представители - Гугъл Home – в магазините.

19. Waymo (2016)

Проектът на Гугъл за самостоятелни коли е обособен в компания, наречена Waymo през 2016 година, за да одобри софтуерния мейнстрийм. Седем години по-късно безпилотните коли са по улиците на Сан Франциско 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, макар инцидентните проблеми с навигацията, които блокират трафика и даже забавят незабавните служби.

20. Европейски Съюз постанова рекордна санкция (2017)

Европейската комисия наложи на Гугъл санкция от 1.49 милиарда евро за злоупотреби при онлайн рекламата. Глобата е за нарушение на антимонополните правила на Европейски Съюз. Гугъл е злоупотребил с преобладаващото си състояние на пазара члез налагане на ограничаващи клаузи в контракти с уеб страници от трети страни. Това e попречило на съперниците да разполагат в тези уеб сайтове свои реклами за търсачки.

21. Големи облаги, само че още една огромна санкция (2018)

Alphabet регистрира 100 милиарда $ годишни продажби за първи път в историята на Гугъл през 2018 година, значително с помощта на рекламите. Но 2018 година ще остане в историята с втора записана рекордна санкция на сметката на софтуерния колос Гугъл - този път от над 4.3 милиарда евро. Причината за второто наказване от Европейски Съюз е господството, което колосът е открил на мобилния пазар посредством своята операционна система Android.

22. Краят на една епоха (2019)

Съоснователите Пейдж и Брин се отхвърлят от контрола върху Alphabet през декември 2019 година, предавайки ръководството на основния изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай. Той към момента управлява компанията и е един от най-добре платените софтуерни шефове в света, до момента в който тази година го видяхме да участва на срещи със международни водачи, в това число Риши Сунак, с цел да обсъдят капацитета и заканите от изкуствения разсъдък.

23. „ Разумен “ AI (2021)

Говорейки за AI, работата на Гугъл в региона нашумява през 2021 година, когато старши инженер е уволнен поради изказванието, че чатботът на компанията е „ умишлен “. Компанията сподели, че изказванията на Блейк Лемоан по отношение на LaMDA (нейният езиков модел в жанр GPT за присъединяване в човешки разговори) са „ изцяло неоснователни “.

24. Смъртта на Stadia (2022)

Опитът на Гугъл да срине игрите с услуга за стрийминг в жанр Netflix, наречена Stadia, е разгласен през 2019 година Въпреки това, той се провали в лицето на конкуренцията от одобрени платформи PlayStation, Xbox и Nintendo. „ Смъртта “ на Stadia е доказана през 2022 година и услугата е затворена през януари, присъединявайки се към дълга гама от артикули на Гугъл, като Glass и бъдещия съперник на Фейсбук Google+, на купчината за скрап.

25. Bard (2023)

Работата на Гугъл върху LaMDA се осъществя по-рано тази година с стартирането на Bard. Стартирането на чатбота е ускорено след триумфа на ChatGPT на OpenAI и става неразделна част от бизнес модела на Гугъл, интегриран във всичко - от Gmail до Гугъл Documents.

Но каквото и да се случи отсега нататък с Гугъл, ясно е, че Bard и AI ще бъдат основни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР