Преди около 2.1 милиарда години, едно подобно на петно същество

...
Преди около 2.1 милиарда години, едно подобно на петно същество
Коментари Харесай

Първото движещо се същество на Земята е живяло преди 2.1 милиарда години

Преди към 2.1 милиарда години, едно сходно на леке създание се е раздвижило на ранната Земя. Когато организмът се движел, той издълбавал тунели, което може би е най-ранното доказателство за движещо се създание на планетата.

До това изобретение за най-ранна пъргавина на създание населяващо Земята стига ново проучване, направено във Франция. Под „ пъргавина “ откривателите схващат способността на организма да се движи независимо, употребявайки личната си метаболитна сила.

Досега имаше доказателства за такава пъргавина от преди към 570 милиона години, съгласно вкаменелости от разнообразни места на планетата. Новата находка е с 1.5 милиарда години по-стара.

Каквото и да е оставило тънките, дребни тунели, евентуално е било група от единични кафези, които са се включили една към друга, с цел да образуват многоклетъчен организъм, споделят откривателите.

Не всички обаче са съгласни, че тези тунели са направени от комплициран живот, а един откривател, който не е бил обвързван с изследването, назовава изказванията „ неточни “.

Учените разкрили следи от тези вкаменелости в Габон, по продължение на западното крайбрежие на Африка. В този случай, вкаменелостите от следи са серия от тънки тунели, които са били направени в това, което в миналото е било вътрешно море, мощно окислено и плитко, съществувало по време на ерата на Палеопротерозоя, преди 2,5 до 1,6 милиарда години.

След като са събрали стотици екземпляри вкаменелости от античното вътрешно море, учените в последното изследване са разкрили вкаменените тунели.

„ Тези структури демонстрират, че някои антични многоклетъчни организми са задоволително комплицирани, с цел да се движат през калта “, споделя водещият създател Абдерразак Ел Албани, професор по палеобиология и геохимия в IC2MP, институт на Университета в Поатие, Франция.

Съществува актуален аналог на това необичайно творение, сходно на плужека. „ По време на недояждане някои клетъчни форми се събират дружно в по този начин наречената „ мигрираща фаза на охлюва “, с цел да могат дружно да търсят храна “, сподели Ел Албани.

Тунелите, които тези антични същества са оставили след себе си, са дребни, с диаметър до 6 см и дължина до 17 см. Нещо повече, наподобява, че тунелите са направени от нещо, което се движи странично и отвесно през калта, сподели Ел Албани за Live Science.

За да се уверят, че тези тунели са оставени от живи същества, учените проучват структурите по няколко метода. За начало учените са употребявали рентгенова компютърна микротомография, с цел да проучват тестът в 3D.

Екипът също е анализирал химическите съставни елементи в следите оставени във вкаменелостите, откривайки, че тези следи са биологични и също по този начин подхождат на възрастта на седимента към тях – 2.1 милиарда години. Освен това тунелите са били открити до вкаменени микробни „ килими “, известни като биофилми. Вероятно странното създание, наподобяващо плужек, е пасяло върху тези микробни „ килими “, споделят откривателите.

Въпреки че доста неща за това създание остават мистерия, съществуването му повдига нови въпроси за историята на живота на Земята, споделя Ел Албани. Това ли е бил първият път, когато комплициран организъм се е движил, а по-късно придвижването се е усъвършенствало? Или опитът на това създание е прекъснал, когато равнищата на О2 в атмосферата са спаднали фрапантно преди към 2 милиарда години, единствено с цел да се появи този тип придвижване доста по-късно?

Но не всеки счита, че тези тунели съставляват най-старото доказателство за пъргавина.

„ Твърдението звучи в действителност неопределено “, споделя Таня Босак, доцент по геобиология в Департамента за Земята, Атмосферните и Планетарните Науки в Масачузетския Технологичен Институт.

„ Може би това се отнасят до нещо, което се движи макроскопично – има доста по-стари скатове (строматолити) с форми и текстури, които демонстрират предходното наличие на преносими микроби. “

Босак акцентира, че въпреки да не се е срещнала задълбочено с проучването, е „ склонна да омаловажи сходни искания. “

Проучването е оповестено онлайн в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР