Преди дни американец стана първият човек в света с присадено

...
Преди дни американец стана първият човек в света с присадено
Коментари Харесай

Присаденото сърце от прасе: Кога такава трансплантация е възможна да бъде направена у нас?


Преди дни американец стана първият човек в света с присадено сърце от прасе. Как българските специалисти разясняват международния медицински пробив и по кое време новият способ може да се приложи у нас?

57-годишният Дейвид Бенет мина сполучлива 7-часова пробна процедура в болница в Балтимор. Трансплантацията е била неговият финален късмет за живот, макар че дълготрайните ѝ резултати към момента не са известни. Според проф. Генчо Начев тази интервенция е кулминационната точка на всички старания, положени в тази област през последните 50 години.

„ Независимо какво ще стане с този пациент това е началото на нова епоха. Един извънреден триумф за човечеството, тъй като в случай че това се наложи, в случай че се етаблира този способ, всички тези страдания по намиране на донор, дефицитът на органи и умиране на хора поради неналичието, ще останат в предишното като един противен спомен “, съобщи проф. Начев.

С напредването на науката и въз основата на генно инженерство се основат животни, чиито органи да не се отхвърлят, когато се трансплантират на човек.

„ Още преди 35-40 година беше открито, че най-близко до генома на индивида е прасето и от този момент се работи в тази тенденция. Това е първият случай в човешката история да се употребява сърце от генно моделирано прасе. Там е значимо освен да не се отхвърля, само че и да не нараства сърцето, тъй като сърцето на свинята става по-голямо, в сравнение с е належащо на индивида. Рано е още да приказваме по кое време ще пристигна у нас. Няма да е по-рано от 5 години, дори това е извънредно оптимистичен период “, добави той.

Специалистите са безапелационни, че биологични клапи за сърце, направени от телешки и свински перикард, се употребяват от години в медицината, само че не и цели органи. Именно това прави тази трансплантация толкоз сензационна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР